Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Αχτσιόγλου: «Αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων»

Αχτσιόγλου: «Αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων»

Κατώτατος μισθός: Υπεγράφη η υπουργική απόφαση

Η Έφη Αχτσιόγλου, υπογράμμισε, ότι  μέσα στον Ιανουάριο θα υπάρξει σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό. Επιπλέον αύξηση στις συντάξεις κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία.

Μεταξύ άλλων, η Έφη Αχτσιόγλου, μίλησε στο ραδιόφωνο Νews24/7:

Για τον κατώτατο μισθό

«Προχωρούμε άμεσα στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 χρόνων που θα δουν μια σημαντική αύξηση από τα 510 ευρώ στον κατώτατο μισθό που θα υπερβαίνει τα 586.

Έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων και είμαστε έτοιμοι. Η αύξηση θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου. Το πόρισμα δίνει ένα εύρος αύξησης από 5 έως 10%.

Για τις συντάξεις

«620.000 συνταξιούχοι βλέπουν ήδη αυξήσεις στις συντάξεις τους, κάθε επόμενη χρονιά θα υπάρχει επιπλέον αύξηση για μια πενταετία. Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι συντάξεις αυξάνονται.

Οι αυξήσεις προκύπτουν χάρη στον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τον νόμο του 2016. Κανενός η σύνταξη δεν έχει μειωθεί γιατί ακυρώθηκε ο νόμος για τις περικοπές το 2019. Αυτή η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη, η μη περικοπή θα ισχύσει για πάντα.

Αυτό αποδεικνύει το ψευδές των ισχυρισμών του κ. Μητσοτάκη ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε μειώσεις. Καθώς τα δημοσιονομικά δεδομένα βελτιώνονται υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων στο Δημόσιο».

Για τα αναδρομικά

«Η πολιτική ευθύνη για τις δικαστικές αποφάσεις υπέρ της επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους ανήκει στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που έκαναν περικοπές την περίοδο 2010-2014 χωρίς να έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει εναρμονιστεί με το Σύνταγμα γιατί διέσωσε το ασφαλιστικό σύστημα από τη χρεοκοπία. Έχουμε την κεντρική απόφαση του ΣτΕ το 2015 που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των προηγούμενων χρόνων και κάλεσε τις αρχές να προσαρμοστούν.

Στο πολιτικό σκέλος έχουμε απαντήσει, θα ολοκληρωθεί το δικαστικό σκέλος και μετά θα δούμε τι θα πράξουμε με βάση και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Οι περικοπές που έγιναν την περίοδο 2010-2014 είναι στο σύνολό τους 24 δισ. με το ΑΕΠ της χώρας στα 120 δις».