Αρχική ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΑΣ Αγία Βαρβάρα Νεκτάριος Βιτάλης: Επιθυμία αναγνώρισης της Αγιότητος – Βρήκε στην Αγία Βαρβάρα την...

Νεκτάριος Βιτάλης: Επιθυμία αναγνώρισης της Αγιότητος – Βρήκε στην Αγία Βαρβάρα την εικόνα Κωνσταντίνου και Ελένης

Νεκτάριου Βιτάλη

Συγκλόνισε τους Ορθοδόξους η κοίμηση του αγαπημένου Γέροντα Νεκτάριου Βιτάλη. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί συνέρευσαν από κάθε γωνιά της Ελλάδος για να ασπαστούν το Ιερό Σκήνωμα του χαρισματούχου Γέροντα.

Πλήθος ανθρώπων τον επισκέπτονταν τακτικά για να ζητήσουν τη βοήθεια, τη συμβουλή και την ευλογία του.

Ηλικιωμένοι που είχαν την τύχη να γνωρίσουν τον γέροντα Νεκτάριο αλλά και νέοι, μιλούν με δάκρυα στα μάτια για έναν πραγματικό άγιο, που με τα θαύματά του αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος στο Λαύριο.

Μαρτυρίες των κατοίκων αναφέρουν πως τα μισά σπίτια και κτίσματα τα έφτιαξε αυτός, ήρθε στην Καμάριζα το 1960 και έβαλε σκοπό να χτίσει ορθόδοξη εκκλησία. Το ’65 αρρώστησε βαριά και είδε όραμα ότι πρέπει να συνεχίσει την αποπεράτωση του ναού.

Το ’85 έπαθε καρκίνο στο στομάχι και στον ύπνο τον επισκέφτηκε ο άγιος της Αίγινας, που του είπε πως πρώτα θα φτιάξει την εκκλησία και μετά θα “φύγει”

Πολλά θαυμαστά περιστατικά συνέβησαν στη ζωή του, τα οποία έδειχναν ότι είχε έναν ιερό σκοπό να εκπληρώσει. Οταν ήταν μωρό, ασθένησε βαριά και έγινε άμεσα η βάπτιση.

Τότε, ο ιερέας είδε έκπληκτος στην κολυμπήθρα να σχηματίζεται ο σταυρός, κάτι που ερμήνευσε ως σημάδι ότι θα πεθάνει ή ότι γεννήθηκε με τη Θεία Χάρη. Το 1948, σε ηλικία 17 ετών, ρώτησε πάνω από τον τάφο του αγίου Νεκταρίου της Αίγινας εάν θα γίνει ιερέας και πήρε καταφατική απάντηση και ότι θα ονομαστεί Νεκτάριος.

Επειτα από λίγους μήνες, ένα όραμα τον οδήγησε στο προαύλιο της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, όπου έσκαψε και βρήκε την εικόνα των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, κάτι που απασχόλησε τον Τύπο της εποχής. Ο δρόμος ήταν φανερός… Στα 20 του έγινε μοναχός στον Αγιο Μελέτιο στον Κιθαιρώνα, πήρε το όνομα Νεκτάριος και κατόπιν χειροτονήθηκε ιερέας.

Οι πιστοί που τον επισκέπτονταν μιλούσαν για έναν άγιο που ζει και κινείται ανάμεσά τους, αλλά ο ίδιος τους απέτρεπε να το λένε. Ομως, εξιστόρησε κάτι που άφησε συγκλονισμένους τους πιστούς. Πριν από λίγα χρόνια είδε μέσα στο εκκλησάκι μια μαυροφορεμένη γυναίκα να προσεύχεται γονατιστή στην εικόνα του Χριστού.

Οταν την πλησίασε και της είπε ότι την περιμένει για να κλείσει τον ναό, η γυναίκα απάντησε: «Προσεύχομαι στην εικόνα του Υιού μου για την Ελλάδα, γιατί θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση»!

«Δεν ξέρω πότε θα με πάρει ο Κύριος, αλλά αφήνω την ευχή της ιεροσύνης μου, ούτως ώστε να μας δώσει τον θείο φωτισμό με τα ουράνια μεγαλεία. Η Χάρις του Θεού να είναι κοντά σας» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο και είχε προετοιμάσει προσωπικά τον τάφο του κάτω από το καμπαναριό του προσκυνήματος που ανέγειρε όπου και ετάφη.

Περισσότερα στο ekklisiaonline.gr