Αρχική CULTURE Αρχαιοφύλακες για το χειμερινό ωράριο: “Ακόμα και το Λούβρο κλείνει κάθε Τρίτη”

Αρχαιοφύλακες για το χειμερινό ωράριο: “Ακόμα και το Λούβρο κλείνει κάθε Τρίτη”

Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Οι αρχαιοφύλακες εξέδωσαν ανακοίνωση, με αφορμή το χειμερινό ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, στην οποία καταφέρονται ενάντια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αντιδρούν οι αρχαιοφύλακες στο νέο ωράριο των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων, το οποίο άρχισε από την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Αυτό προβλέπει οι χώροι να λειτουργούν από τις 08.30 έως τις 15.30 μμ, ενώ για το μήνα Μάρτιο το ωράριο επεκτείνεται για πρώτη φορά στις επτάμισι ώρες, από τις 08.30 έως τις 16.00, λόγω έναρξης της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας.

Η ανακοίνωση:

«Με έκπληξη και με αγανάκτηση ενημερωθήκαμε για τα καινούργια χειμερινά ωράρια τα οποία εξήγγειλε το ΥΠΠΟΑ. Παρά τις προσπάθειες μας και τις συνεχής πιέσεις μας δεν καταφέραμε να πείσουμε για το αυτονόητο. Δηλαδή, ενιαία ωράρια λειτουργίας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων Πανελλαδικά ώστε οι πολυάριθμοι επισκέπτες και οι επαγγελματίες του Τουρισμού, να τα γνωρίζουν εκ των πρότερων και να εφαρμόζονται σε μόνιμη βάση.

Δεν είναι δυνατόν να μην κλείνουν όλα τα Μουσεία μία φορά την εβδομάδα και παράλληλα να μην λειτουργούν σε πλήρη ανάπτυξη, αλλά με κλειστές αίθουσες. Ακόμα και το Μουσείο του Λούβρου, που κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη βάση επισκεψιμότητας, κλείνει κάθε Τρίτη!!!

Τραγικό και απαράδεκτο γεγονός είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κάθε Τρίτη να είναι ανοικτό 13.00- 20.00 σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή με πολλά περιστατικά εγκληματικότητας τόσο εναντίον επισκεπτών, όσο και εναντίον εργαζομένων.
Όπως επίσης είναι παράνομο και εξοργιστικό το ωράριο 9.00-17.00 που εφαρμόζει η ΕΦΑ Ημαθίας στη Βεργίνα ( Κα Κοτταρίδου) αγνοώντας το 8ωρο των εργαζομένων, αλλά και καταπατώντας τους κανόνες ασφαλείας που πρέπει να εφαρμόζονται πριν και μετά το ωράριο λειτουργίας. Υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν το αλαλούμ στην λειτουργία Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.

Διαφωνούμε πλήρως με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας κατά μισή ώρα τον Μάρτιο, η οποία αφαιρείται από τον έλεγχο ασφαλείας που επιβάλλεται να γίνεται πριν και μετά την είσοδο και έξοδο των επισκεπτών.

Και βέβαια το καταγγέλλουμε ως παράνομο καθώς είναι νομικά κατοχυρωμένο πως μισή ώρα πριν και μετά το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου ή Αρχαιολογικού χώρου, πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από το φυλακτικό προσωπικό για τον έλεγχο και την προετοιμασία του χώρου.

Υπενθυμίζουμε πως η αρχική πρόταση του ΥΠΠΟΑ για τα χειμερινά ωράρια ήταν για 9.00-16.00 και 10.00-17.00.

Επιτέλους, το ΥΠΠΟΑ πρέπει να δείξει συνέπεια και σοβαρότητα στα θέματα λειτουργίας και ασφάλειας των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων και σε συνεργασία με τους εργαζομένους να επιβάλει ενιαίους κανόνες που θα ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τόσο κατά τη χειμερινή , όσο και κατά την θερινή περίοδο.

Εν έτη 2019 η χάραξη πολιτιστικής στρατηγικής είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε την εικόνα των υπηρεσιών μας».