Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Bayer: Καταδικάστηκε για πρόκληση καρκίνου

Bayer: Καταδικάστηκε για πρόκληση καρκίνου

Bayer: Καταδικάστηκε για πρόκληση καρκίνου

Το ποσό των 80 εκατ. δολαρίων θα κληθεί να πληρώσει η Bayer σε έναν 70χρονο. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο καρκίνος από τον οποίο πάσχει ο ηλικιωμένος άνδρας προκλήθηκε από προϊόν της εταιρείας.

Το σώμα ενόρκων δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο επέβαλε στην Bayer να καταβάλει πάνω από 80 εκατ. δολάρια, σε έναν 70χρονο. Ο ηλικιωμένος άνδρας, κατήγγειλε ότι η χρήση ενός ζιζανιοκτόνου βασισμένου στη γλυφοσάτη, της εταιρείας ήταν η αιτία του καρκίνου από τον οποίο πάσχει.

Ο γερμανικός κολοσσός των χημικών και των φαρμάκων είναι αντιμέτωπος με χιλιάδες παρόμοιες προσφυγές σε βάρος της.

Το σώμα των ενόρκων του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η εταιρεία φέρει ευθύνη για το λέμφωμα μη-Χότζκιν από το οποίο πάσχει ο Έντουιν Χάρντεμαν.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που σώμα ενόρκων σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάνθηκε ότι το Ράουνταπ αποτελούσε την αιτία εμφάνισης ενός καρκίνου αλλά και ότι η παρασκευάστρια Monsanto — έχει εξαγοραστεί από την Μπάγερ — φέρει ευθύνη, διότι δεν έκανε τίποτε για να προληφθούν οι κίνδυνοι εξαιτίας της χρήσης του προϊόντος της, που είναι βασισμένο στη γλυφοσάτη.

Η Μπάγερ δήλωσε «απογοητευμένη» για την απόφαση, ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση και επέμεινε πως η ετυμηγορία «δεν αλλάζει τίποτα» ως προς τα συμπεράσματα 40 ετών επιστημονικών ερευνών και των κρίσεων των εποπτικών φορέων σε όλοι τον κόσμο, με βάση τις οποίες «το ζιζανιοκτόνο μας με γλυφοσάτη είναι ασφαλές και δεν είναι καρκινογόνο».

Ο Χάρντεμαν, διαγνώστηκε ότι πάσχει από λέμφωμα μη-Χότζκιν το 2015. Την επόμενη χρονιά κατέθεσε αγωγή σε βάρος της εταιρείας. Υποστήριξε πως η ασθένειά του οφειλόταν στο Ράουνταπ, το οποίο χρησιμοποιούσε επί 25 χρόνια και πλέον σε μια ιδιοκτησία του στην Καλιφόρνια.

Η απόφαση ορίζει ότι η εταιρεία θα καταβάλει πρόστιμο ύψους 75 εκατ. δολαρίων. Τα 5 εκατ. σε αποζημίωση και ακόμη 200.000 δολάρια για τα ιατρικά κόστη του Χάρντεμαν.

Η ετυμηγορία αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον γερμανικό κολοσσό. Μόλις πέρυσι εξαγόρασε τη Μονσάντο έναντι 63 δισεκ. δολαρίων. Την ίδια ώρα οι μετοχές της υποχωρούν πολύ εξαιτίας της δίκης.

Επιπλέον, βρίσκεται αντιμέτωπη με πάνω από 11.200 παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις μόνο στις HΠΑ. Η επόμενη δίκη της για το Ράουνταπ θα αρχίσει στην Καλιφόρνια σήμερα. Άλλες τουλάχιστον δύο δίκες αρχίζουν στο Μιζούρι το φθινόπωρο.