Αρχική ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΑΣ Αγία Βαρβάρα Δυτ. Αττική: «Υπάρχουν βράδια που δεν περπατάς άνετα» – Μιλούν οι Δήμαρχοι...

Δυτ. Αττική: «Υπάρχουν βράδια που δεν περπατάς άνετα» – Μιλούν οι Δήμαρχοι Αγ. Βαρβάρας, Ιλίου, Φυλής

δήμαρχοι

Στην ανεπάρκεια της Αστυνομίας αλλά και στην αδράνεια της πολιτείας, αποδίδουν οι δήμαρχοι των δυτικών προαστίων την έξαρση της εγκληματικότητας-παραβατικότητας που σημειώνεται στην περιοχή.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι δήμαρχοι «παίρνουν» την κατάσταση «στα χέρια» τους. Αναλαμβάνουν οι ίδιοι να καλύψουν το προφανές κενό που υπάρχει στην ασφάλεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Δήμος Μεταμόρφωσης. Ο δήμαρχος Μιλτιάδης Καρπέτας έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες προκειμένου η ασφάλεια του δήμου να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία security. «Δεν υπάρχει άλλη λύση», λέει στην «Κ» ο κ. Καρπέτας. «Εχω ενημερώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα σε μια σύσκεψη με τον Τόσκα είχα πει ότι σκέφτομαι την ανάθεση της ασφάλειας σε ιδιωτική εταιρεία. Κανένας δεν μου είπε τίποτα. Δεν με απέτρεψαν». Ο ίδιος επισημαίνει έλλειψη προσωπικού αλλά και υποδομών στην αστυνομία. Την ίδια ώρα που καταγράφεται αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή με διαρρήξεις και κλοπές, σπιτιών, μαγαζιών αλλά και περιπτέρων.

Η συγκέντρωση των Ρομά

Στον Δήμο Ιλίου, όπου σημειώθηκε το προχθεσινό περιστατικό της επίθεσης στον οδηγό του λεωφορείου, καταγράφεται αντίστοιχη παραβατικότητα. Μμάλιστα εντοπίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή όπου έγινε η επίθεση. «Είναι ένα σημείο στα όριο του δήμου με το Καματερό όπου συγκεντρώνονται Ρομά από το Ζεφύρι και τα Ανω Λιόσια. Εκεί, σε αυτό τον δρόμο, λειτουργούν μικρές επιχειρήσεις, φούρνοι κ.τ.λ., που δέχονται συνεχώς επιθέσεις. Και στον δικό μας δήμο διαμένουν 450 οικογένειες οι οποίες είναι πλήρως αφομοιωμένες από την τοπική κοινωνία. Δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα», εξηγεί ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος. Ο ίδιος καταγγέλλει έλλειψη αστυνομικής προστασίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι τόσο προσλήψεις όσο ανακατανομή των δυνάμεων. «Αντί να φυλάνε κάποια “υψηλά” πρόσωπα δέκα αστυνομικοί, ας έρθουν κάποιοι εδώ. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε εμείς τις υποχρεώσεις της πολιτείας», σημειώνει.

Στην Αγία Βαρβάρα

Την ανάγκη εντονότερης αστυνομικής παρουσίας, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπου παρατηρείται παγίως αύξηση της εγκληματικότητας, τονίζει και ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης.«Η παραβατικότητα είναι υπαρκτή» παραδέχεται ο δήμαρχος. Σημειώνοντας ότι παλιότερα υπήρχαν ανάλογα περιστατικά με επιθέσεις σε λεωφορεία και στην Αγία Βαρβάρα. «Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγαλύτερη παραβατικότητα από άλλους δήμους. Ο,τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα, συμβαίνει και εδώ. Υπάρχουν βράδια που περπατάς άνετα και άλλα όχι».

Οι ενέργειες στη Φυλή

Στη Φυλή ο δήμος έχει αναλάβει την ενίσχυση της τοπικής αστυνομικής δύναμης. Οπως εξηγεί ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο δήμος έχει αγοράσει οκτώ τζιπ. Εχει παραχωρήσει το κτίριο που στεγάζει την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, τη Δίωξη Ναρκωτικών και την ΟΠΚΕ. Επίσης, έχει παραχωρήσει το κτίριο όπου στεγάζεται το Α.Τ. Ζεφυρίου και έχει αγοράσει και ένα περιπολικό. Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος, τα συχνότερα περιστατικά που σημειώνονται στη Φυλή αφορούν ηχορρύπανση από τους Ρομά, τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί. Ο ίδιος, πάντως, πέραν από τις ελλείψεις της Αστυνομίας σημειώνει και την έλλειψη αποτελεσματικών νόμων. «Δένουν τα χέρια της Δικαιοσύνης και αναγκάζεται να αφήνει τους δράστες ελεύθερους». Παράλληλα, επειδή, όπως λέει,«η βία και η παραβατικότητα σταματούν όπου υπάρχει φως», έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «Ηλιος». Αποσκοπεί στον φωτισμό και στη θέρμανση του δήμου με φωτοβολταϊκά και φυσικό αέριο, κίνηση που πέραν του οικονομικού οφέλους έχει και περιβαλλοντικό.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή