Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης διαμηνύει η κυβέρνηση, “σύμμαχος ο Καζνέφ”

Είμαστε κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης διαμηνύει η κυβέρνηση, “σύμμαχος ο Καζνέφ”

«Είμαι αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και ότι η Ελλάδα μπαίνει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Ελλάδα, η οποία έκλεισε με μια θερμή ομιλία για το μέλλον της χώρας και για τη στήριξή της από τη Γαλλία για το ξεπέρασμα της κρίσης, στη γαλλική πρεσβεία, ενώπιον πολιτικών, διπλωματών, επιχειρηματιών, εκπαιδευτικών.

«Η ΕΕ χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν η ΕΕ», τόνισε ο κ. Καζνέβ, επαναλαμβάνοντας ότι το κλειδί για την επιτυχή πορεία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης στο σύνολό της είναι «ο συνδυασμός αλληλεγγύης και υπευθυνότητας» την οποία, όπως τόνισε, «πρέπει να μοιραστούμε». Είναι οι δύο λέξεις που χρησιμοποίησε τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, θέλοντας να δείξει τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε.
Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας έγιναν ισχυρότερες γιατί δοκιμάστηκαν σε δύσκολες στιγμές, τόνισε οο Αλέξης Τσίπρας μετά τις δηλώσεις του Καζνέφ.

Βρισκόμαστε στην τελική φάση των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Εστειλε πολιτικό μήνυμα, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα στείλει ευρύτερο μήνυμα ότι στη χώρα που επιβλήθηκε η πιο σκληρή λιτότητα ξεκινά η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής: τελειώνει η μονοκαλλιέργεια της λιτότητας και περνάμε και σε πολιτικές ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Φλαμπουράρης επαναλαμβάνει ότι το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων θα είναι ίσο με αυτό των αντίμετρων και ξεκαθαρίζει: «Άρα, δεν λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα, αλλά ότι δεν έχουμε επιπλέον λιτότητα και αυτό είναι θετικό». Επίσης, τονίζει ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται, για τις συντάξεις αφορούν την περίοδο 2021-2025, ενώ για το αφορολόγητο αφορούν το 2019 και μετά.

Η περίοδος είναι κρίσιμη. Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον την Ευρώπης αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας. Η υπέρβαση της κρίσης από τη χώρα και η ανάκαμψη θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και με τον Γάλλο ομόλογό του και συζητούν πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν πρωτοβουλίες από τη Γαλλία.