Αρχική ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΑΣ Ελευσίνα Ελευσίνα 2021: Ένας χρόνος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ελευσίνα 2021: Ένας χρόνος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που εστιάζει στις συμπράξεις, το διαπολιτισμικό διάλογο και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, όπως τη μεταναστευτική κρίση, η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής και μας προϊδεάζει για το πρόγραμμα του 2021 καθώς και τη διαδικασία διαμόρφωσής του.

 

Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρόταση της Ελευσίνας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επικεντρώνεται στην τέχνη και τους καλλιτέχνες ως καταλύτες αλλαγών σε επίπεδο κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος τόσο για την πόλη της Ελευσίνας, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Στόχος μας είναι η Ελευσίνα να λειτουργήσει από τώρα και μέχρι το 2021 ως πεδίο μελέτης και έρευνας για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Η χρονιά του τίτλου αντιπροσωπεύει την κορύφωση αυτής της ερευνητικής διαδικασίας και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της στο ευρύ κοινό.

Φέτος, προτεραιότητά μας ήταν να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον και τις προϋποθέσεις που χρειάζεται η διαδικασία, δηλαδή να δώσουμε χώρο και χρόνο στους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου μας γνωρίσουν: να γνωρίσουν την πόλη και την ανθρωπογεωγραφία της, την προβληματική του προγράμματός μας, αλλά και την Ευρώπη μέσα από συναντήσεις και ανταλλαγές.

Όλες οι δράσεις που υλοποιήσαμε έχουν ως κοινό παρονομαστή τη σύμπραξη και τη συνεργασία με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς φορείς από τη μια και τις κοινότητες της πόλης από την άλλη», σημειώνει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ελευσίνας 2021 Κέλλυ Διαπούλη.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ευρωπαϊκές συναντήσεις, τρεις Ακαδημίες για νέους καλλιτέχνες, μία συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, μία συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αισχύλεια, την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, τη λειτουργία ενός διαρκούς καναλιού επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελευσίνα και τη Βρέμη υπό τη μορφή πολιτιστικού κέντρου και ένα Διεθνές Συνέδριο Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.