Αρχική CULTURE Ελεύθερη είσοδος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αφορμή την επέτειο του «Όχι»

Ελεύθερη είσοδος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με αφορμή την επέτειο του «Όχι»

Μουσεία: Διευρυμένο ωράριο από την Παρασκευή

Ελεύθερη θα είναι το Σάββατο, 28η Οκτωβρίου, η είσοδος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και αναμένονται πολλοί επισκέπτες οι οποίοι, εκτός από τη μόνιμη συλλογή του ΕΑΜ και την περιοδική έκθεση με τις «Οδύσσειες», μπορούν να δουν και μια έκθεση σχετική με την επέτειο, στο καφέ του Μουσείου.

Αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου, το ελληνικό κράτος αποφάσισε να προστατεύσει αποτελεσματικά- όπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος- τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας. Με οργανωμένο τρόπο και υπό την εποπτεία αυστηρών και σοβαρών επιτροπών παρακολούθησης, οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές, οι τεχνίτες, έθαψαν σε σπηλιές, ορύγματα και υπόγεια μουσείων αγάλματα και άλλες αρχαιότητες για να τα σώσουν. Και το πέτυχαν!

Πολλά από όσα δεν κρύφθηκαν, έγιναν αντικείμενο κλοπών και καταστροφών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής που ακολούθησε. Σε καταστροφές και κλοπές προέβησαν και οι Βούλγαροι, σε ζώνες όπου υπήρχε τριπλή κατοχή. Μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη πολλών αρχαιοτήτων από όσες διερπάγησαν ή ανασκάφηκαν παράνομα.

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει, με τη συνδρομή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, έκθεση ιστορικής φωτογραφίας με τίτλο «Στη σκιά του μεγάλου πολέμου: αποτυπώνοντας μνήμες μουσείων πριν και μετά την κατοχή».

Στην έκθεση, που φιλοξενείται στο Καφέ του Μουσείου, παρουσιάζονται αρχειακές εικόνες των εκθεσιακών χώρων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών πριν από τον πόλεμο, καθώς και φωτογραφικά και διοικητικά τεκμήρια από το έργο της απόκρυψης και προστασίας των αρχαίων αντικειμένων των δύο μουσείων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: liberal.gr