Αρχική CULTURE «Εξαρτημένος» ένας στους τρεις χρήστες

«Εξαρτημένος» ένας στους τρεις χρήστες

Πόσο εξαρτημένοι είναι οι χρήστες της τεχνολογίας, παγκοσμίως; Αρκετά, απαντούν οι αναλυτές της GFK (Γερμανικό Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς), βασιζόμενοι στα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που πραγματοποίησαν πριν από κάποιους μήνες, με τη συμμετοχή 22.000 καταναλωτών από 17 χώρες από όλες τις ηπείρους, με βασικό ερώτημα εάν είναι δύσκολο να κάνουν ένα διάλειμμα από τις τεχνολογικές συσκευές που χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένας στους τρεις ανθρώπους στον κόσμο (34%) δυσκολεύεται να κάνει ένα διάλειμμα από την τεχνολογία (κινητό, υπολογιστή, tablet, έξυπνη τηλεόραση), ακόμη και όταν γνωρίζει ότι πρέπει να το κάνει. Όσον αφορά άντρες και γυναίκες τα ποσοστά είναι κοντά, δηλαδή το 35% των γυναικών παγκοσμίως δυσκολεύεται να κλείσει την τεχνολογική συσκευή έναντι 33% των αντρών.

Οι έφηβοι και τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα επίσης εμφανίζουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση. Κίνα, Βραζιλία και Αργεντινή έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία απεξάρτησης από τις τεχνολογικές συσκευές, ενώ αντίθετα Γερμανοί, Ολλανδοί και Βέλγοι φαίνεται πως έχουν περάσει σε άλλο στάδιο ωριμότητας κατά τη χρήση της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να ηγούνται των χωρών που εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά απεξάρτησης από τις τεχνολογικές συσκευές.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία στη συγκριμένη έρευνα είναι η διαπίστωση πως σε διεθνές επίπεδο το φύλο δεν κάνει καμία διαφορά στον αγώνα των ανθρώπων να σβήσουν τις συσκευές τους και να «αποσυνδεθούν» από την τεχνολογία, μιας και τα ποσοστά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πολύ κοντά, που σημαίνει πως οι τεχνοφοβικές γυναίκες ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα. Ωστόσο, τη διαφορά την κάνουν πλέον οι ηλικιακές ομάδες, καθώς και το εισόδημα. Δηλαδή, νέοι σε ηλικία (από 15 έως 39 ετών), άντρες, γυναίκες με υψηλό εισόδημα είναι οι πιο τεχνολογικά εξαρτημένοι παγκοσμίως.

Εφημερίδα City View – 8ο τεύχος
Β. Καστανού