Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Γαλλία: Κινητοποιήσεις κατά του αντισημιτισμού

Γαλλία: Κινητοποιήσεις κατά του αντισημιτισμού

Γαλλία: Κινητοποιήσεις κατά του αντισημιτισμού

Με… μπροστάρη τον Εμμανουέλ Μακρόν, οι Γάλλοι, στέλνουν μήνυμα κατά του αντισημιτισμού. Το μνημείο του Ολοκαυτώματος θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα μεταβεί το απόγευμα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι. Μαζί του θα είναι οι πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν και της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ. Στόχος τους είναι να σταλεί μήνυμα κατά του αντισημιτισμού.

«Θα είμαι στις 18:15 στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Για να υπενθυμίσω την πληγή στην ιστορία μας και για να πω τι σημαίνει δημοκρατία. Και να υπενθυμίσω τι είναι ο αντισημιτισμός, η άρνηση αυτού που είναι η Δημοκρατία και η Γαλλία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν ανακοινωθεί πως βεβηλώθηκαν «περίπου 80 τάφοι» του εβραϊκού κοιμητηρίου του Κατσενέμ στην Αλσατία. Η νομαρχία του Κάτω Ρήνου καταδίκασε «με τη μεγαλύτερη δριμύτητα» μια «αντισημιτική πράξη μίσους».

«Θέλω να επαναλάβω πως κάθε φορά που ένας Γάλλος υβρίζεται, απειλείται ή, ακόμη χειρότερα, τραυματίζεται ή σκοτώνεται, επειδή είναι Εβραίος, η Δημοκρατία είναι αυτή που πλήττεται και δεν εναπόκειται στους Εβραίους να αμυνθούν, αλλά στη Δημοκρατία», πρόσθεσε ο Μακρόν έπειτα από συνομιλία του με την πρόεδρο της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι στο προεδρικό μέγαρο.

Με πρώτον τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, πάνω από τη μισή κυβέρνηση και πολυάριθμοι εκπρόσωποι της πολιτικής θα συμμετάσχουν σήμερα σε συγκεντρώσεις στη Γαλλία κατά της αύξησης των αντισημιτικών πράξεων. Μεταξύ των οποίων αυτή που είχε στόχο τον ακαδημαϊκό Αλέν Φινκιελκρότ στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων».

«Πρέπει να είμαστε πλήρως αποφασισμένοι, θα έλεγα ακόμη και λυσσώδεις, στη βούλησή μας να αγωνιστούμε» εναντίον του αντισημιτισμού. Ο οποίος «είναι πολύ βαθιά ριζωμένος στη γαλλική κοινωνία», λέει ο Εντουάρ Φιλίπ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από το περιοδικό L’Express.

Σε «μια συμβολική χειρονομία», μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, οι πρόεδροι της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ (Οι Ρεπουμπλικάνοι) και της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν (Δημοκρατία Εμπρός) θα αποτίσουν φόρο τιμής στις 18:15 (τοπική ώρα) στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Και οι εργασίες των βουλευτών θα διακοπούν από τις 18:30 μέχρι τις 21:30 για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις.

Ο Κριστόφ Καστανέρ πρόκειται να συγκαλέσει το απόγευμα στο υπουργείο Εσωτερικών εκπροσώπους όλων των θρησκευμάτων και των «λαϊκών ενώσεων». Σκοπός είναι να δώσει «ένα μήνυμα ενότητας» μπροστά στην άνοδο των αντισημιτικών πράξεων.

Η κεντρική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται έπειτα από έκκληση που υπογράφηκε από περίπου είκοσι κόμματα.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, ο οποίος δεν έχει προσκληθεί από τον Φορ, ανακοίνωσε πως θα οργανώσει από την πλευρά του μια εκδήλωση.