Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γεννηματά: Είμαστε Κίνημα Αλλαγής και δεν γυρίζουμε πίσω

Γεννηματά: Είμαστε Κίνημα Αλλαγής και δεν γυρίζουμε πίσω

Γεννηματά:

Τον κεντρικό άξονα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ προσδιόρισε η Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «αντεπίθεση με αυτοπεποίθηση και αυτόνομη πορεία» του Κινήματος Αλλαγής, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας.

«Οποιαδήποτε μελλοντική κυβερνητική συνεργασία προϋποθέτει ξεκάθαρες, προοδευτικές, προγραμματικές συμφωνίες, όπως έχουμε αποφασίσει», επισήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

«Είμαστε ένα κόμμα σοσιαλιστικό, πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, πολιτικά φιλελεύθερο, που εκφράζει τις προσδοκίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, των επιστημόνων, των επαγγελματιών, των αγροτών, της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων Ελλήνων. Είμαστε ένα κόμμα παρεμβατικό στη Βουλή και μέσα στην κοινωνία. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

«Λέμε “Ναι” σε ό,τι πραγματικά συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, και θα συνεχίσουμε να λέμε “Όχι” σε νομοσχέδια που προωθούν το κομματικό κράτος, τη χειραγώγηση της αυτοδιοίκησης και την καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζόμενων», πρόσθεσε.

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε στην αμφισβήτηση που δέχεται και στο αίτημα για αναβίωση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «το Κίνημα Αλλαγής είναι θεσμικό κόμμα και με την κάρτα μέλους δεν κατοχυρώνουμε απλά την οικονομική μας αυτοτέλεια αλλά ταυτοποιούμε, ενεργοποιούμε, δίνουμε αποφασιστικό λόγο και ρόλο στα μέλη μας».

«Πρώτη εγώ εγγυώμαι το δικαίωμα όλων των στελεχών και των μελών μας στην άποψη, την κριτική, στην εναλλακτική και δημιουργική πρόταση. Αλλά είναι η ώρα να συναποφασίσουμε ότι αυτή τη θεσμική λειτουργία και τις δημοκρατικές διαδικασίες, τις σεβόμαστε όλοι. Το τρένο μας χωρά όλους. Αλλά θα προχωρήσει μπροστά και χωρίς συμβιβασμούς. Είμαστε Κίνημα Αλλαγής. Δεν γυρίζουμε πίσω», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και προσέθεσε:

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωταγωνιστεί στην άνοδο του καινούργιου. Υπάρχει μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό είναι το νέο που δημιουργούμε. Εμείς υπηρετούμε το νέο και την αλλαγή που υπηρετούσε πάντα το ΠΑΣΟΚ. Ας σταματήσουν λοιπόν τώρα όσοι εξακολουθούν να παίζουν με τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ και το συναίσθημα των ανθρώπων που το στηρίζουν. Δεν παραδίδουμε τα σύμβολά μας και την προοδευτική μας ταυτότητα. Είναι η περηφάνια μας. Είναι πολύτιμες για το παρόν και το μέλλον όλων μας. Προχωράμε μπροστά με λογισμό και με όραμα. Επόμενος σταθμός η Συνδιάσκεψη».

Η κ. Γεννηματά μίλησε για πολιτική αντεπίθεση με αυτοπεποίθηση του Κινήματος Αλλαγής, «η οποία θα είναι πολιτική, προγραμματική, για λύσεις προοδευτικές σε σύγχρονα σύνθετα προβλήματα».

«Σε μια κοινωνία που έχει αλλάξει σύνθεση, ταυτότητα, προσανατολισμό και έμαθε μόνη της να τα βγάζει πέρα, η Κεντροαριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία έχει χρέος και ευθύνη να δημιουργήσει ένα νέο συλλογικό αφήγημα όπου χωράνε όλοι», ανέφερε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και εξήγησε ποιος είναι ο στόχος της συνδιάσκεψης που προγραμματίζεται για το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

«Η επιστροφή της πολιτικής μετά από μια δεκαετία πόλωσης και διχασμού είναι δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση του λαού και όχι υπόθεση των δήθεν τεχνοκρατών ή των αξιοποιήσιμων παντός καιρού. Αυτός είναι ο στόχος της προγραμματικής και ιδεολογικής μας συνδιάσκεψης. Να απαντήσουμε σε διλήμματα που ταλανίζουν τους προοδευτικούς σε όλη την Ευρώπη, αλλά με δική μας σφραγίδα και ταυτότητα. Η Σοσιαλδημοκρατία σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, θόλωσε το στίγμα μας στα χρόνια της κρίσης», τόνισε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

«Το κοινωνικό κράτος άρχισε να αποψιλώνεται παντού στην Ευρώπη. Οι τράπεζες και τα funds καθορίζουν και επιβάλουν πολιτικές σκληρής και διαρκούς λιτότητας. Στροφή τώρα στις ρίζες μας, στις σοσιαλιστικές μας ρίζες για να βρούμε τις απαντήσεις με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις σύγχρονες προκλήσεις», συνέχισε.

«Οι αποφάσεις της Συνδιάσκεψης θα αποτελέσουν το δικό μας ολοκληρωμένο “αφήγημα” για την αναγέννηση της χώρας και τη σύγχρονη πρόταση διακυβέρνησης, για το παρόν και το μέλλον του λαού και του τόπου. Αυτή θα είναι η δική μας πρόταση για τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας», υπογράμμισε, ζητώντας από τα στελέχη να μιλήσουν με εξωστρέφεια.