Αρχική ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΑΣ Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας: “Ένα Δημαρχείο για όλους”

Γιάννης Γκίκας: “Ένα Δημαρχείο για όλους”

Γιάννης Γκίκας:

Γέννημα θρέμμα Αιγαλιώτης, ο Γιάννης Γκίκας δηλώνει αθεράπευτα ερωτευμένος με τον τόπο του και έτοιμος να τον αλλάξει. Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω”, ο Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός, Γιάννης Γκίκας είναι υποψήφιος στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές και φιλοδοξεί να είναι ο νέος Δήμαρχος Αιγάλεω.

Έχει το δικό του όραμα για τον τόπο μακριά από λογικές του «αποφασίζω και διατάζω», τις οποίες καταλογίζει στη σημερινή Δημοτική Αρχή του Δημήτρη Μπίρμπα.

Θεωρεί ότι τα  τελευταία χρόνια ο Δήμος διοικήθηκε σε απόλυτη σύμπλευση με τα κυβερνητικά «θέλω».

« Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των «δικών μας» και των «άλλων», σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, είναι προκλητικά προφανείς», λέει σήμερα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο Γιάννης Γκίκας τονίζει ότι είναι «προφανές το σύνδρομο του «κατά φαντασίαν παντογνώστη» που διέπει τις συμπεριφορές της διοίκησης. Η λογική του «αποφασίζω και διατάζω» εκδηλώνεται σε κάθε ενέργεια της Δημοτικής Αρχής. Είναι ο τρόπος που ορισμένοι αντιλαμβάνονται την πολιτική».

Eρ: Τι καταλογίζετε στη νυν Δημοτική Αρχή:

-Πολλά. Ήμασταν ο πρώτος Δήμος που έσπευσε να παραχωρήσει τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδος για να σωθεί η κυβέρνηση με απόφαση μόνον της διοίκησης.

-Οι μόνοι υπερασπιστές του Κλεισθένη, του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση, που, κατά γενική ομολογία, αποδιοργανώνει τους Δήμους και που τον καταγγέλλει η συντριπτική πλειοψηφία – το 98%- των αυτοδιοικητικών παραγόντων  είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ και ο Δήμαρχος μας Δημήτρης Μπίρμπας.

-Όλ’ αυτά και πολλά άλλα, βέβαια, που εντάσσονται στο γενικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση και το Αιγάλεω πρώτο απ’ όλους του Δήμους πληρώνει αυτή την πολιτική γιατί ως γνωστόν ο κος Μπίρμπας είναι αρχηγός της παράταξης ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

-Βιώσαμε σύρραξη και χειροδικία μεταξύ των εργαζομένων, αποχώρηση της παράταξης της διοίκησης και του Δημάρχου από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να πάρει απόφαση – άκουσον, άκουσον! – μόνη της η αντιπολίτευση, διοικητικά μέτρα και μεταθέσεις εργαζομένων και προσφυγή στο Εφετείο για δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν εργαζόμενους αλά καρτ.

-Τα δικά μας παιδιά να είναι καλά!

-Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι εκεί όπου η Δημοτική μας Αρχή υπήρξε πραγματικά πολύ δραστήρια ήταν στην άνευ προηγουμένου δίωξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των επιχειρήσεων της πόλης μας. Ασταμάτητοι έλεγχοι με το «εντέλλεσθε» του Δημάρχου μας και με κοινοποίηση της διαταγής ελέγχου στην Αστυνομία, στην Τεχνική Υπηρεσία και την Πολεοδομία.

-Ως και τώρα ψήφισε αύξηση για την κάλυψη κοινοχρήστων χώρων σε ποσοστό 50%.

Ερ: Έργα ανάπτυξης δεν έγιναν στο Αιγάλεω;

-Αναρωτιέμαι στ’ αλήθεια εάν έχουμε να πούμε κάτι άξιο λόγου.

-Η ανάπλαση της Μάρκου Μπότσαρη, ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2018. Ένας δρόμος 500 μέτρων κατέληξε να γίνει το «γιοφύρι της Άρτας».

-Πιο πρόσφατο παράδειγμα προχειρότητας κι απερισκεψίας, η εξαφάνιση 40 υγιών δέντρων από την οδό Ολυμπίας, για την οποία ουδείς έχει μέχρι σήμερα αναλάβει ευθύνη. Το ότι δήθεν τα δένδρα ήταν άρρωστα είναι γνωστή τοις πάσι ανακρίβεια και απέλπιδα προσπάθεια κάλυψης μιας πολύ σημαντικής περιβαλλοντικής ζημιάς.

Ερ: Η δική σας υποψηφιότητα τι μπορεί να υποσχεθεί;

-Είμαστε συνεχιστές της εποχής του Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, με την πολύτιμή εμπειρία και τα ανεκτίμητα μαθήματά της. Θέλουμε να εμπλουτίσουμε το όραμά μας με νέες ιδέες και καινοτόμα οράματα για μια εποχή που εξελίσσεται, για μια πόλη που εξελίσσεται.

-Πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση και τη δύναμή της, ακόμα και με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που έχει σήμερα. Βασική μας υπόσχεση είναι ένα Δημαρχείο ανοιχτό σε όλους τους δημότες. Ανεξαιρέτως!

-Βασική μας εξαγγελία είναι η στροφή στην καθημερινότητα. Η εντατικοποίηση της παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες. Δεσμευόμαστε για συνεχή επικοινωνία με όλες τις γειτονιές: το Λιούμη, την Αναγέννηση, τον Άγιο Σπυρίδωνα, την Παπανικολή, τον Αϊ-Γιώργη, τον Εσταυρωμένο, το Μπαρουτάδικο, την Αγία Μαρίνα, την Ιεράπολη, το Κάτω Αιγάλεω, τις Εργατικές, τον Άγιο Ελευθέριο, τα Ποντιακά.

Ερ: Συγκεκριμένες αλλαγές;

-Θα αναβαθμίσουμε το περιβάλλον, την εικόνα της πόλης μας. Αναδεικνύουμε την ιστορικότητα της περιοχής. Προτείνουμε ένα άλσος φροντισμένο, φωτισμένο, φυλασσόμενο και ασφαλές, συνδεδεμένο στο μπροστινό σημείο του με την Ιερά οδό, χωρίς εμπόδια.

-Προτείνουμε τη δημιουργία υπαίθριου μουσείου, όπου ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει την πόλη μας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Την τελική μορφή του θα επεξεργαστούμε με αρχαιολόγους και ειδικούς επιστήμονες καθώς και με ντόπιους και άλλους καλλιτέχνες.

-Βαδίζουμε καθημερινά πάνω σ’ έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους του αρχαίου ελληνικού κόσμου, τον ιστορικότερο της Ευρώπης, αυτόν που για τον ποιητή Σικελιανό «ξεκινάει απ’ την Αθήνα και έχει σημάδι του ιερό την Ελευσίνα» και είναι «πάντα σα δρόμος της Ψυχής». Την Ιερά Οδό, που έπεσε θύμα κοντόφθαλμων σχεδιασμών, αλλά που τμήματά της μπορούν ακόμα να αναδειχθούν, ήπιες παρεμβάσεις που να αναβαθμίζουν τη ζωή μας και το περιβάλλον μας μπορούν να γίνουν.

-Το ίχνος που βρίσκεται στην πλατεία του Εσταυρωμένου μαζί με παρεμβάσεις σαν και αυτές, θα αναδείξουν την ιστορικότητα της περιοχής και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξή της.

-Ήδη μια ομάδα Αιγαλιωτών δουλεύει πάνω σε αυτήν την ιδέα για μια πρώτη προέγκριση. Καλοδεχούμενος, ασφαλώς, όποιος άλλος ενδιαφέρεται.

Kεφάλαιο «Ελαιώνας»

– Ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων στο Αιγάλεω θα αναβαθμίσει όλη την γύρω περιοχή του Ελαιώνα. Θα συμπαρασύρει με την εγκατάσταση του όλες ωφέλιμες χρήσεις στην περιοχή, με την δημιουργία καταστημάτων, χώρων αναψυχής, εμπορικών δομών, ξενοδοχείων.

-Θα κατασκευασθούν νέα κτήρια και θα ανακαινισθούν υπάρχοντα, με σεβασμό στο σχέδιο πόλης. Θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι και γενικά νέες, κατάλληλες υποδομές για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.