Αρχική ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΜΑΣ Αγία Βαρβάρα Γιώργος Καπλάνης: “Η πόλη μας είναι η ζωή μας”

Γιώργος Καπλάνης: “Η πόλη μας είναι η ζωή μας”

Γιώργος Καπλάνης:

Ερ: Στην ομιλία σας στο «Γιάννης Ρίτσος» δηλώσατε ότι όποιοι βάζουν τις προσωπικές φιλοδοξίες πάνω από την Αγία Βαρβάρα είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία. Σε ποιους αναφέρεστε;

-Σε όλους όσους το κάνουν. Η αυτοδιοίκηση δεν ασκεί απλά πολιτική. Ασχολείται με την καθημερινότητα του ανθρώπου από την γέννηση του μέχρι τα βαθειά του γεράματα. Δεδομένης αυτής της σημασίας, όσοι υπηρετούμε τα κοινά από θέσεις ευθύνης πρέπει να βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη. Να υπηρετούμε τις ανάγκες του και να βελτιώνουμε τις συνθήκες ζωής, ειδικά στην περίοδο της κρίσης.

-Όσοι θέλουμε το καλό της πόλης μας πρέπει να το αποδείξουμε στην πράξη. Με την τακτική μας, τα λόγια, τα έργα, τις πράξεις και τις συνεργασίες μας. Ειδικά τώρα που το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιβάλλει την συνεργασία. Επομένως, οι συμπολίτες μου καλούνται να επιλέξουν άτομα που μπορούν να συνεργαστούν και να ενώσουν τον Δήμο.

-Οι φωνές, τα πάθη, οι εντάσεις, τα μίση και ο διχασμός είναι ξεπερασμένες πρακτικές που αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες.

Ερ: Πιστεύετε ότι στην Αγία Βαρβάρα υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας με άλλες δυνάμεις, ώστε να διοικηθεί ο Δήμος προς όφελος του πολίτη;

-Βεβαίως. Υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις και αυτό δεν είναι μόνο διαπίστωση δική μου αλλά και των πολιτών. Ωστόσο, κάποιοι έχουν επιλέξει έναν δρόμο όξυνσης που προσιδιάζει σε παρωχημένες πολιτικές πρακτικές.

– Ο συνδυασμός μας «Η δική μας πόλη» θα συνεργαστεί στις εκλογές και με τους συνδυασμούς που είχαν επικεφαλής τον κύριο Γεωργιανάκη και τον κύριο Νικητάκη. Στόχος η σωστή συνεργασία για το καλό της πόλης και όχι τα αξιώματα.

Ερ: Η απλή αναλογική έθεσε ένα αυτονόητο θέμα προσέγγισης, συνεννόησης και συνεργασίας που άλλοι το βλέπουν ως πρόβλημα.

-Το ερώτημα που προκύπτει από αυτό το θέμα είναι ένα: Θέλουμε περισσότερη δημοκρατία ή όχι; Αν θέλουμε περισσότερη δημοκρατία πρέπει να συνεργαστούμε, η δημοκρατία δεν μπαίνει στο ζύγι.

– Πρέπει να πρυτανεύσει το συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων, αυτό καλούμαστε να κάνουμε και αυτό κάνουμε.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης με τον δημοσιογράφος της CityView, Αλέκο Θοφιλόπουλο.

Ερ: Είστε Δήμαρχος από τον Σεπτέμβριο του 2009. Επομένως, γνωρίζετε το σύστημα της γραφειοκρατίας και των καθυστερημένων αποφάσεων εκ των έσω. Πώς ξεπεράσατε αυτούς τους «σκοπέλους»;

-Οφείλω να παραδεχτώ ότι πριν από δέκα χρόνια, όταν ανέλαβα τον Δήμο, ήταν οι «χρυσές εποχές» των Δήμων που μας έφεραν σήμερα σε αυτό το σημείο. Γνώμη μου είναι ότι στην πολιτική πρέπει να υπάρχει μέτρο και τάξη και βάσει αυτών των δυο πορεύομαι για να καταπολεμήσω την γραφειοκρατία. Αυτή η προσπάθεια είναι δύσκολη και πρέπει να πω ότι το βαρύ γραφειοκρατικό μας σύστημα ακόμα υπάρχει.

– Εμείς καταπολεμήσαμε έμπρακτα την γραφειοκρατία με την εμπειρία μας. Σε δυο μήνες ο σταθμός του μετρό της Αγίας Βαρβάρας θα είναι γεγονός. Καλούμαστε να θέσουμε τις αναπτυξιακές βάσεις της πόλης μας γύρω από αυτό το έργο.

Ερ: Στην πρόσφατη ομιλία σας αναφερθήκατε στο νέο γήπεδο, στην διαμόρφωση παιδικών χαρών και στον στρατηγικό σχεδιασμό υποβαθμισμένων περιοχών. Αυτά τα σχέδια θα υλοποιηθούν άμεσα;

-Πολλά από αυτά τα έργα που αναφέρατε έχουν ήδη ξεκινήσει. Στο γήπεδο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αθλητικού χώρου, άμεσα θα παραδοθούν τα νέα αποδυτήρια και θα αξιοποιηθεί κονδύλιο 600.00€ για την κατασκευή εξέδρων. Ανακατασκευάζονται αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές και κλειστά γυμναστήρια σχολείων. Επίσης, ο εργολάβος έχει ήδη αναλάβει την ανάπλαση των παλιών εργατικών κατοικιών που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μετατραπούν σε κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Άμεσα ξεκινά και η ανάπλαση της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού .

-Αξίζει να σημειωθεί ότι φτιάξαμε γήπεδο beach volley και συντηρήσαμε το γήπεδο τεννις .

Κανένα έργο δεν είναι βιτρίνα. Όλα αυτά τα χρόνια κοπιάσαμε για να πάει η πόλη μπροστά. Τώρα, ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου για να ολοκληρώσω όλα όσα έχουν δρομολογηθεί.

-Δεν είμαι αγνώμων και δεν θα ξεχάσω ποτέ δυο πράγματα. Πρώτον, ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης οι πολίτες εμπιστεύτηκαν εμένα και τους συνεργάτες μου και δεύτερον ότι στην δική μου θητεία ολοκληρώθηκαν έργα που ήταν “στα πλάνα” εδώ και 15 χρόνια, το αποχετευτικό σύστημα και ο σταθμός του μετρό της Αγίας Βαρβάρας.

-Είμαι υπερήφανος γιατί συνεργάστηκα άψογα με τον Δήμαρχο Κορυδαλλού και τον Δήμαρχο Νικαίας με αποτέσμα την πρόωρη παράδοση των σταθμών του μετρό. Ας μην ξεχνάμε ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν το 2022.

Ερ: Μόνιμο πονοκέφαλο των Δημάρχων αποτελούν τα ΚΑΠΗ και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Εσείς πως χειρίζεστε την λειτουργία τους;

-Η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών είναι άψογη. Αυτό οφείλεται στις προσπάθειες των εργαζομένων και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Όσα χρόνια είμαι Δήμαρχος, ούτε ένα παιδί δεν έχει μείνει εκτός παιδικών σταθμών. Μάλιστα, έχουμε ξεκινήσει μελέτες για την δημιουργία ενός ακόμα ιδιόκτητου παιδικού σταθμού.

-Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, στην Αγία Βαρβάρα λειτουργούν 3 ΚΑΠΗ. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι ο Δήμος μας προοδεύει σε θέματα κοινωνικών παροχών, δημιουργώντας μια “ομπρέλα” κοινωνικής μέρμνας.

-Πέρα από τα ΚΑΠΗ, έχουμε το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων με Αλτσχάιμερ, το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, την “Κοινωνική Κουζίνα” που σιτίζει 60 συμπολίτες μας καθημερινά, το “ΚΕΠ Υγείας” και το “Κοινωνικό Ιατρείο”.

Ερ: Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι θα σας κατηγορήσουν ότι τα έργα του χθες και του σήμερα τα αφήσατε σκόπιμα για την προεκλογική περίοδο. Τι απαντάτε σ’ αυτές τις κατηγορίες;

– Πράγματι, υπάρχει αυτή η άποψη. Αν παρατηρήσετε, όλοι οι γειτονικοί Δήμοι, και εμείς με την σειρά μας, κάνουμε αυτή την περίοδο έργα και αυτό γιατί τώρα μας δόθηκαν τα οικονομικά μέσα και «έτρεξαν» προγράμματα, όπως ο Φιλόδημος.

-Για την ολοκλήρωση ενός έργου απαιτείται σχεδιασμός και χρηματοδοτήσεις που ολοκληρώνονται σε 3,5 χρόνια από την λήψη της απόφασης. Για τον λόγο αυτό θεωρώ αρνητική την απόφαση του Καλλικράτη για τετραετή θητεία των Δημάρχων.

Το θέμα δεν είναι πότε γίνονται έργα αλλά ότι γίνονται έργα που θα μείνουν στο μέλλον. Σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον.

Ερ: Διάβασα στον τοπικό Τύπο ότι για κάποιο κονδύλιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν υπάρχουν οι κωδικοί. Τι απαντάτε σ’ αυτά τα δημοσιεύματα;

-Ειλικρινά δεν έχω υπόψιν μου τι εννοούν. Ποτέ δεν έχει λείψει κάτι από τους συμπολίτες μου, όλες οι ανάγκες τους καλύπτονται άμεσα.

-Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, ότι υπάρχουν συμπολίτες μας και τοπικές επιχειρήσεις που βοηθούν έμπρακτα χωρίς να θέλουν να μαθευτεί η δράση τους. Επομένως, τα κονδύλια δεν δαπανώνται πάντα για έναν συγκεκριμένο σκοπό, οι ανάγκες καλύπτονται και εκ των έσω.

Ερ: Ο πολιτικός, μετά από δέκα χρόνια σε θέση ευθύνης, συνεχίζει να έχει ευαισθησίες; Τον αγγίζει το πρόβλημα του πολίτη όπως την πρώτη φορά που ανέλαβε;

-Εγώ πιστεύω ότι στα δημόσια αξιώματα πρέπει να υπάρχει όριο. Για τον λόγο αυτό, ήδη από την πρώτη μου εκλογή, ανανέωσα κατά 70% τα ψηφοδέλτια μου. Το κάνω ευσυνείδητα, το κάνω για να έχει επιλογές ο κόσμος.

Συνεχίζω και έχω τις ευαισθησίες μου γιατί ήμουν πάντα ειλικρινής. Ποτέ δεν υπήρξα υπερβολικός, η πόρτα μου ήταν πάντα ανοιχτή για τον κόσμο και δεν έταξα παραπάνω απ’ όσα μπορούσα να εγγυηθώ.

Ερ: Έχετε αντιληφθεί ότι βάλατε τον πήχη ψηλά;

Νομίζω αυτό αξίζουν η πόλη και οι συμπολίτες μου.

Ερ: Αντιλαμβάνεστε ότι όσοι αισιοδοξούν ότι θα πάρουν την θέση σας, μπορούν να θέσουν τον πήχη ψηλότερα;

– Η Αγία Βαρβάρα είναι ένας Δήμος που στην κρίση, όχι μόνο «κρατήθηκε» αλλά προόδευσε με καινοτόμα προγράμματα και συστηματική δουλειά.

Δώσαμε “ανάσα” στους συμπολίτες μας, τους βγάλαμε από την μιζέρια και προωθήσαμε προγράμματα όπως το Δημοτικό Ωδείο, την Σχολή Δραματικής Τέχνης και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.