Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΣΕΕ: “Οι τριετίες κατακτήθηκαν με εργατικούς αγώνες”

ΓΣΕΕ: “Οι τριετίες κατακτήθηκαν με εργατικούς αγώνες”

ΓΣΕΕ:

Επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κοινοποιείται στο σύνολο των εργοδοτικών φορέων, απέστειλε η ΓΣΕΕ.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΣΕ) ξεκαθαρίζει ότι οι τριετίες αποτελούν κατάκτηση των εργαζομένων. Παράλληλα, καλεί το υπουργείο Εργασίας να καταργήσει άμεσα τις μνημονιακές διατάξεις που περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά και όσων επιτείνουν τη σύγχυση και ενισχύουν την εργοδοτική παραβατικότητα.

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι τριετίες, αποτελούν κατάκτηση των εργατικών αγώνων.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή, αναφέρει: «Είναι γνωστές οι πάγιες θέσεις της ΓΣΕΕ για την αποκατάσταση του περιεχομένου και της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, βάσει των οποίων η Συνομοσπονδία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πανηγυρική ενεργοποίηση το 2019 των μνημονιακών μέτρων (ν. 4093/2012 και ν. 4172/2013) και τη θεσμοθέτηση της ευθείας παρέμβασης του κράτους στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν ανέλαβε μόνο το ρόλο του απόλυτη ρυθμιστή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αλλά ανέλαβε εξίσου και την ευθύνη να διαφυλάξει την παρακαταθήκη των εργατικών αγώνων και κατακτήσεων της ΓΣΕΕ. Άρα και όλων των εργαζομένων, μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, που αφορούν στην αναγνωριστέα προϋπηρεσία των εργαζομένων (6 τριετίες από 5% για τους εργατοτεχνίτες και 3 τριετίες από 10% για τους υπαλλήλους).

Επίσης, είναι προφανές ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 (άρθρο 2, ν. 4564/2018) αφορά αποκλειστικά στη διαδικασία-μηχανισμό διαμόρφωσης του νομοθετικά πλέον καθοριζόμενου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και όχι τις μη καταργημένες και, συνεπώς, ισχύουσες διατάξεις για την προσαύξησή τους, λόγω προϋπηρεσίας».