Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Hugh Masekela: Ο ακτιβιστής μουσικός στο σημερινό Doodle

Hugh Masekela: Ο ακτιβιστής μουσικός στο σημερινό Doodle

Hugh Masekela: Ο ακτιβιστής μουσικός στο σημερινό Doodle

Ο Hugh Masekela τιμάται από την Google σε Αγγλία και Αμερική μέσα από ένα ευφάνταστο Doodle. Ποιος ήταν όμως ο Αφροαμερικανός τζαζίστας που γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια;

Ο Hugh Masekela γεννήθηκε το 1939 στο Witbank της Νοτίου Αφρικής. Ήταν τρομπετίστας, τραγουδιστής και μουσικός. Ξεκίνησε την μουσική του καριέρα ήδη από τα 14 και σύντομα έγινε μέλος της jazz μπάντας “Jazz Epistles” και της ορχήστρας “King Kong”.

«Εκμεταλλευόμενος» την μουσική του απογείωση στην δεκαετία του 50, προώθησε την ακτιβιστική του δράση ανά τον κόσμο. Το 60 εξορίστηκε σε Η.Π.Α και Ηνωμένο Βασίλειο «χρησιμοποιώντας» την μουσική του για να καταγγείλει το σύστημα του Απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική.

Το 1968 γνώρισε την απόλυτη επιτυχία με το κομμάτι “Grazing in The Grass” ενώ την δεκαετία του 80 περιόδευε ανά τον κόσμο με το άλμπουμ “Graceland”. Ωστόσο, το πιο γνωστό του κομμάτι είναι το “Bring Him Back Home”- αφιερωμένο στην αποφυλάκιση του Nelson Mandela.

Ο Masekela είχε έντονη φιλανθρωπική δράση και ήταν διευθυντής του Lunchbox Fund που παρείχε καθημερινά γεύματα σε άπορα παιδιά. Όνειρο του ήταν να δει τον κόσμο ένα μέρος  όπου οι Αφρικανοί υπάρχουν πραγματικά.