Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η γαλλική διαμεσολάβηση και οι επιδιώξεις της Αθήνας (video)

Η γαλλική διαμεσολάβηση και οι επιδιώξεις της Αθήνας (video)

Η γαλλική διαμεσολάβηση και οι επιδιώξεις της Αθήνας (video)

Έντονη είναι η κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές και να επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο καθοριστικό  Εurogroup της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση εργάζεται σε δύο άξονες, ο πρώτος βασίζεται στη γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ρήτρας ανάπτυξης στον ρυθμό αποπληρωμής του χρέους, και ο δεύτερος αφορά ένα αναπτυξιακό πλάνο που θα ενισχύσει την ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, αύριο έρχεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Στουρνάρα.

«Στόχος μου είναι να διευκολύνω τις διαπραγματεύσεις για να υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, που θα δώσει στην Ελλάδα προοπτική, σταθερότητα και ανάπτυξη», τονίζει ο Μπρουνό Λε Μερ στην Καθημερινή.

«Κλειδί για τη συμφωνία», χαρακτηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο το Eurogroup της 15ης Ιουνίου συνιστά «δύσκολη άσκηση ισορροπίας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Ραλφ Μπρινκχάους.

Την ίδια ώρα, ηχηρό μήνυμα προς τους δανειστές στέλνει ο Πιέρ Μοσκοβισί. Μίλωντας στις εφημερίδες «Νέα Σελίδα» και Real news, ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών τους καλεί τους δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις τους, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει τηρήσεις τις δικές της, συμπεριλαμβανομένων των πιο δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

«Στον πρόλογό μου στο Εurogroup θα πω ότι το συμβόλαιο έχει εκπληρωθεί, δεν μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερα από την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Μοσκοβισί.

«Μία συνολική λύση βρίσκεται σε πολύ ώριμο στάδιο, η χώρα μας δεν έδωσε το παραμικρό πρόσχημα στους εταίρους ώστε να μην τηρήσουν τις συμφωνίες, ωστόσο μένει να αποδειχθεί αν όλοι μας έχουν εμπιστοσύνη», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Την πρόταση της κυβέρνησης για σύνδεση της αποπληρωμής χρεών με την ανάπτυξη, επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς  εκτιμώντας πως δεν θα ήταν έκπληξη εάν η λύση δοθεί στη σύνοδο κορυφής της 22ης Ιουνίου. Ο κ.Παππάς προσθέτει ότι «η έξοδος στις αγορές είναι ένα μέσο από τα πολλά για να πετύχουμε τον σκοπό της δίκαιης ανάπτυξης», σχολιάζοντας δηκτικά ότι «δεν θα κάνουμε ούτε πρόωρη, ούτε πρόχειρη και άχρηστη έξοδο όπως έκανε η ΝΔ».

«Θεωρώ τη συμφωνία μονόδρομο και δεν βλέπω περιθώρια να αλλάξουμε δρόμο ή να εισέλθουμε σε μία παρατεταμένη περίοδο αστάθειας», τονίζει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «RealNews» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και προσθέτει ότι πάντα ήταν «υπέρμαχος του plan A».

ΕΡΤ