Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Ιταλία: Έλληνας διασώστης πάει κόντρα στον Σαλβίνι

Ιταλία: Έλληνας διασώστης πάει κόντρα στον Σαλβίνι

Ένα πλοίο διάσωσης μεταναστών, το Alex, στο οποίο επιβαίνουν 41 μετανάστες, ελλιμενίσθηκε σήμερα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, μετά το Sea-Watch την περασμένη εβδομάδα, αψηφώντας την πολιτική των κλειστών λιμένων που εφαρμόζει ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις περίμεναν το Alex, το οποίο έχει ναυλώσει η ιταλική συλλογικότητα της αριστεράς Mediterranea, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση.

Κανένας δεν κατέβηκε από το ιστιοφόρο των 18 μέτρων, το οποίο περίμενε εδώ και δύο ημέρες στη θάλασσα.

“Δεδομένων των αφόρητων συνθηκών υγιεινής στο πλοίο, το Alex κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέει προς τη Λαμπεντούζα, το μοναδικό σίγουρο λιμάνι αποβίβασης που μπορούμε να πιάσουμε”, είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter η Mediterranea.

“Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, τελείωσε το τρεχούμενο νερό για τις τουαλέτες, υπάρχουν άνθρωποι με δερματικές ασθένειες, δεν έχουμε σκιά, είμαστε κάτω από την ήλιο 45 ώρες, είναι αδύνατον να περιμένουμε άλλο. Το ιταλικό λιμενικό μας έχει κάνει μπλόκο και μας απαγορεύει την διέλευση”, έγραψε στο Facebook ένα από τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ιάσονας Αποστολόπουλος.

(For English scroll down)Έκτακτο από Λαμπεντούζα! Μπήκαμε στα ιταλικά χωρικά ύδατα, παρά την απαγόρευση και δέσαμε στο…

Δημοσιεύτηκε από Iasonas Apostolopoulos στις Σάββατο, 6 Ιουλίου 2019

Το Alex είχε αρνηθεί προσφορά της Μάλτας να πάει εκεί, καθώς η Mediterranea είχε υπογραμμίσει πως ένα τόσο μακρύ ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες.

Την περασμένη εβδομάδα οι ιταλικές αρχές είχαν συλλάβει στη Λαμπεντούζα ένα πλοίο μιας γερμανικής μκο, το Sea-Watch 3, και είχαν συλλάβει την πλοίαρχό του, την Καρόλα Ρακέτε, η οποία είχε ελλιμενισθεί δια της βίας για να αποβιβάσει 40 μετανάστες που είχε διασώσει και οι οποίοι παρέμεναν αποκλεισμένοι μέσα στο πλοίο για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Ενημέρωση από τα ανοιχτά της Λαμπεντούζας, τώρα, ώρα Ιταλίας 20.00. Είμαστε ένα μικρό ιδιωτικό ιστιοπλοϊκό σκάφος. Δεν υπάρχει χώρος, ούτε τουαλέτες για τόσους ανθρώπους, χρειαζόμαστε τροφή, νερό και άμεση εκκένωση των ναυαγών. Δεν μπορούμε να πλεύσουμε πουθενά έτσι τόσο υπερφορτωμένοι. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα από την ακτή, και το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι ο ναυαγός οφείλει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο ασφαλές σημείο, οι ευρωπαϊκές αρχές μας αναγκάζουν να διασχίσουμε αλλά 100 μίλια ανοιχτής θάλασσας μέχρι την Μάλτα με 41 εξουθενωμένους ανθρώπους στο κατάστρωμα. Κανένα πλοίο δεν θα έρθει να μας βοηθήσει. Η Ιταλία έκανε διακρατική συμφωνία με την Μάλτα να πάρει εκείνη τους δικούς μας ναυαγούς πρόσφυγες (αν καταφέρουμε να πλεύσουμε ως εκεί) και ως αντάλλαγμα η Ιταλία θα δεχτεί 55 άλλους πρόσφυγες που είχαν διασωθεί παλαιότερα. Εμεις αναφέραμε ότι δεν πάμε πουθενά με τόσους ναυαγούς στο κατάστρωμα και αν δεν έρθει πλοίο άμεσα, θα μπούμε στην Λαμπεντούζα, ενάντια σε κάθε απαγόρευση. Η ιταλική κυβέρνηση, δηλαδή, προτείνει να πάρει 68 πρόσφυγες συνολικά αντί για 41 από εμάς , καθαρά και μόνο για πολιτικούς λόγους, για να μην μας αφήσει να μπούμε στα ιταλικά ύδατα, για να μην σπάσουμε τον αποκλεισμό και δεχτεί μια ακόμα πολιτική ήττα από το αντιρατσιστικό κίνημα, κομμάτι του οποίου είναι το εγχείρημα Mediterranea. Επίσης, θεωρώ ότι θέλει να μας στείλει εκεί να μας συλλάβουν στην Μάλτα, που δεν θα υπάρχει ιταλικό κίνημα. Ο Σαλβίνι έχει ανάγει σε προσωπική υπόθεση τον πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες και στους διασώστες, το κλείσιμο των λιμανιών και την ποινικοποίησης της διάσωσης. Όλα αυτά είναι ευρωπαϊκές πολιτικές, απλά ο Σαλβίνι είναι η πιο επιθετική έκφραση τους. #SafePassage #Alex #WithRefugees#Mediterranean #Libya#SafePassage #openEUborders

Δημοσιεύτηκε από Iasonas Apostolopoulos στις Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019