Αρχική CULTURE Κατερίνα Ντούσκα: Ποιο είναι το κορίτσι που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision

Κατερίνα Ντούσκα: Ποιο είναι το κορίτσι που θα μας εκπροσωπήσει στη Eurovision

Ντούσκα

Η Ελληνοκαναδή τραγουδίστρια Κατερίνα Ντούσκα, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Eurovision, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει χάρη στην ιδιαίτερη παρουσία και φωνή της, αλλά και να κάνει τεράστια επιτυχία στο YouTube.

«Εντελώς τρελαμένη» για το γεγονός ότι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, δηλώνει η ίδια στην πρώτη ανάρτησή της μετά την ανακοίνωση της ΕΡΤ.

Η Ελληνοκαναδή τραγουδίστρια είπε επίσης ότι είναι τιμή της να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στέλνοντας μήνυμα: «πάμε γερά!».

Η Ομάδα Εργασίας της ΕΡΤ λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιστορία της Eurovision και της συμμετοχής της ΕΡΤ σ’ αυτήν, όπως και τον διεθνή χαρακτήρα του μουσικού αυτού τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού διαγωνισμού υψηλών προδιαγραφών και ανταγωνισμού, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της Κατερίνας Ντούσκα.

Η Ομάδα Εργασίας θεωρεί ότι η Κατερίνα Ντούσκα είναι ερμηνεύτρια με ιδιαίτερο ηχόχρωμα. Αυτό αναδεικνύεται από τις συνθέσεις και τους στίχους που η ίδια υπογράφει. Εκπροσωπεί επίσης, ένα σύγχρονο μουσικό ρεύμα που δεν αναπαράγει βιομηχανικά στερεότυπα.

Αντίθετα, αφομοιώνει με προσωπικό τρόπο τις επιδράσεις των διαφορετικών κοινωνιών στις οποίες μεγάλωσε και διακρίνεται. Τις βραδιές των δύο ημιτελικών και του τελικού της Eurovision 2019, θα περιγράψουν για την ΕΡΤ η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Εκατομμύρια views στο YouTube

Η Ελληνοκαναδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Κατερίνα Ντούσκα, ζει πλέον μόνιμα στην Αθήνα. Το album της Embodiment κυκλοφόρησε το 2016 από τη Minos EMI / Universal. Το 2018 το single της Fire Away επιλέχθηκε για να ντύσει μουσικά επιτυχημένη καμπάνια.

Το μουσικό ύφος της περιλαμβάνει σκοτεινούς ήχους που θυμίζουν τα πρότυπά της όπως η Lykke Li, η Banks και η Jessie Ware. Ο τρόπος που ερμηνεύει τα τραγούδια της έχει κατά καιρούς παρομοιαστεί με αυτόν της Amy Winehouse. Η Kατερίνα έγινε ευρύτερα γνωστή με το hit της One in a Million και τη διασκευή της στο Do I Wanna Know των Arctic Monkeys. Η τελευταία έχει ξεπεράσει τις 2.000.000 προβολές στο YouTube.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες όπως η LP, ο Albin Lee Meldau, ο Tom Baxter, η Yasmine Hamdan, o Oddisee, και οι Kadebostany. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μεγάλες σκηνές και φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Κάποια από αυτά είναι τα The 02 Academy London, Rockwave Festival, Stavros Niarchos Cultural Center Foundation, Megaron Concert Hall. Έχει παρεβρεθεί και στο διεθνές φεστιβάλ Give a home του Sofarsound’s /Amnesty International. Εκεί ήταν μια εκ των 300 καλλιτεχνών που συμμετείχαν με σκοπό την υποστήριξη των προσφύγων ανά τον κόσμο. Ανήκει στο δυναμικό της Minos EMI / Universal Music Group.

Ήρθε από τον Καναδά στην Ελλάδα στα 16 της, χωρίς να είναι επιλογή της, αλλά μένει γιατί το θέλει.

«Μου παρουσιάστηκαν σε μια κρίσιμη περίοδο κάποιες ευκαιρίες και ένιωσα ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να φύγω. Είχα στήριξη τόσο από τη Μελίνα Βασιλείου (σημ. μάνατζέρ της), όσο και από την εταιρία μου την EMI, κάτι σημαντικό για έναν νέο καλλιτέχνη. Παράλληλα είναι σημαντικό για μένα να ξέρω ότι είμαι εδώ, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Πες το σαν ένα “κίνητρο” λίγο ρομαντικό αυτό», έχει πει σε συνέντευξή της στο VICE.

Σπούδασε νομική, αλλά δεν μπορεί τη δουλειά γραφείου. Μισεί τις ταμπέλες και δεν διστάζει να πει ότι νιώθει ευνοημένη για το πως της έχουν έρθει τα πράγματα και για τη στήριξη που είχε ως καλλιτέχνης.