Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Κατρούγκαλος: “Από… Δευτέρα και επίσημα Βόρεια Μακεδονία”

Κατρούγκαλος: “Από… Δευτέρα και επίσημα Βόρεια Μακεδονία”

Κατρούγκαλος:

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία.

Τη Δευτέρα (11/02) θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση. Βάσει αυτής θα είναι υποχρεωτική η χρήση του όρου Βόρεια Μακεδονία. Θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά και του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών,  τόνισε: «Επιτεύχθηκαν απολύτως οι αντικειμενικοί σκοποί της επίσκεψης». Συγκεκριμένα, τόσο ως προς την απομείωση της έντασης στο Αιγαίο. Όσο και ως προς την επανεκκίνηση του διαλόγου με συστηματικό και ουσιαστικό προγραμματισμό.

Εξέφρασε μάλιστα συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. «Η εβδομάδα που πέρασε είχε τον χαμηλότερο βαθμό παραβιάσεων εδώ και πολλά χρόνια», είπε. «Τις δύο ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη είχαμε μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας».

Για την ιστορική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επεσήμανε ότι: «Αυτή καθεαυτή η παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά ιδίως η ομιλία του, είχαν ξεχωριστό συμβολισμό και ενέγραψαν μια σημαντική υποθήκη για τη μελλοντική επαναλειτουργία της. Όπως και η ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη».

Σχετικά με την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, τόνισε ότι: “Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να αξιοποιηθεί η πρόοδος η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων.

Τέλος, σχετικά με την επικείμενη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, εξέφρασε την άποψη ότι και στην ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας θα επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική της Επιτροπής Αναθεώρησης.