Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Κατρούγκαλος: «Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς»

Κατρούγκαλος: «Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς»

Κατρούγκαλος: «Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς»

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ιθαγένειας που τίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ιθαγένειας. Όπως είπε: «Η Συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους». Ο λόγος είναι απλός: «Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς».

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι: «Tα θέματα ιθαγένειας είναι νομικά θέματα που αφορούν στον δεσμό πολίτη με κράτος. Αντιθέτως, τα θέματα εθνικής ταυτότητας και ένταξης σε μία εθνότητα είναι θέματα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού.

Όπως έχει πολλές φορές εξηγηθεί και σαφώς αναφέρεται και στη ρηματική ανακοίνωση, η Συμφωνία δεν αναφέρεται σε εθνότητα, αλλά σε ιθαγένεια. Άλλωστε, σε όλα τα διεθνή κείμενα, ξεκινώντας από την Οικουμενική Διακήρυξη έως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Ιθαγένεια, ρητά ο όρος “ιθαγένεια” αποδίδεται με τον όρο “nationality”. Δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου.

«Στο διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχουν γενικώς παραδεδεγμένα χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του έθνους ή του λαού. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού είναι δικαίωμα αναγκαστικού δικαίου. Δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συμβατικής ρύθμισης. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει και δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει “μακεδονικό έθνος” ή “λαό” με αυτήν τη Συμφωνία».

Καταλήγοντας, ο κ. Κατρούγκαλος, υπογράμμισε: «Βάσει του διεθνούς δικαίου, την ίδια στιγμή, δεν θα μπορούσε η χώρα μας να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών του γειτονικού κράτους.

Η συμφωνία, όμως, διευκρινίζει ότι οι γείτονές μας αποδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ρητά στο άρθρο 7(4) ότι και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά (δηλαδή πολιτιστικά, εθνοτικά κ.λπ.) της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κληρονομιά, την κουλτούρα και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της ελληνικής Μακεδονίας».