Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Κίνα: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο γραμματέας του Μάο

Κίνα: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο γραμματέας του Μάο

Κίνα: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο γραμματέας του Μάο

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 101 ετών, άφησε ο άλλοτε γραμματέας του Μάο Τσε Τουνγκ, Λι Ρουί. Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο με πνευμονική λοίμωξη.

Ο γραμματέας του Μάο Τσετούνγκ, ο Λι Ρούι, πέθανε το Σάββατο (16/02) στο Πεκίνο σε ηλικία 101 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Είχε εισαχθεί πέρυσι στο νοσοκομείο με πνευμονική λοίμωξη.

Ο Λι είχε γίνει ο γραμματέας του Μάο στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και μέλος της κυβέρνησης. Ήταν αρμόδιος κυρίως για τη βιομηχανική ανάπτυξη μιας χώρας που θεωρούνταν τότε αγροτική.

Είχε καταγγείλει την αποτυχία του «Μεγάλου Άλματος Προς Τα Εμπρός». Δηλαδή της πολιτικής ταχείας εκβιομηχάνισης που τέθηκε σε εφαρμογή το 1958 και προκάλεσε λιμό στη χώρα.

Διαγράφηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα και έμεινε κλεισμένος στη φυλακή Τσινσένγκ, κοντά στο Πεκίνο, για οκτώ χρόνια στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Αποκαταστάθηκε το 1979 και κατέλαβε μια στρατηγική θέση στους κόλπους του ΚΚΚ.  Αρμοδιότητά του ήταν η στρατολόγηση νέων στελεχών πριν παυθεί και πάλι από τα καθήκοντά του το 1984.

Στη συνέχεια, Λι έγινε υποστηρικτής μιας πολιτικής μεταρρύθμισης. Το 2007 δημοσίευσε άρθρα που καλούσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα να μετατραπεί σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα ευρωπαϊκού τύπου.

Αντιτάχθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση που ψηφίσθηκε πέρυσι και με την οποία καταργήθηκε το όριο των δύο προεδρικών θητείων. Η αναθεώρηση αυτή άνοιξε τον δρόμο στον Σι Τζινπίνγκ για μια ισόβια προεδρία. Είχε καταγγείλει αυτή τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ «Μινγκ Πάο».

Είχε εκδώσει πολλά έργα για τον Μάο Τσε Τουνγκ, για ορισμένα από τα οποία είχε πει πως είχε απαγορευθεί να εκδοθούν στην Κίνα.

«Θα έπρεπε να αφήσουμε τον λαό να εκφρασθεί ώστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του κόμματος στον λαό», υπογράμμιζε σε ανοικτή επιστολή του.