Αρχική Exclude Κορονοϊός – ΗΠΑ: Περισσότεροι από 20.000 θάνατοι

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Περισσότεροι από 20.000 θάνατοι

ΗΠΑ

Η χώρα με τον υψηλότερα αριθμό θανάτων λόγω του κορονοϊού είναι πλέον οι ΗΠΑ. Χθες, ξεπέρασαν την Ιταλία, καταγράφοντας πάνω από 20.000 νεκρούς από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Τα στοιχεία προκύπτουν από τον απολογισμό του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Το αρνητικό αυτό ορόσημο καταγράφεται την ώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει άλλα σχέδια. Μελετά πότε θα μπορέσει η χώρα, που έχει ανακοινώσει πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα, να αρχίσει να βλέπει μια επιστροφή στην κανονικότητα.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσει τους 200,000 το καλοκαίρι. Αυτό περιμένουν όταν αρθούν με τη λήξη τους στα τέλη του μήνα οι άνευ προηγουμένου περιορισμοί που κρατούν κλειστές τις επιχειρήσεις. Αυτοί που κρατούν και τους περισσότερους Αμερικανούς στα σπίτια τους.

Η οικονομία

Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ έχει πει ότι θέλει η χώρα να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς το συντομότερο δυνατόν. Θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID-19 έχουν το δικό τους τίμημα σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη δημόσια υγεία.

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Fox News χθες βράδυ (τοπική ώρα), ο Τραμπ είπε ότι θα λάβει μια απόφαση «σχετικά σύντομα». Με βάση τις συμβουλές από «πολλούς πολύ έξυπνους ανθρώπους. Πολλούς επαγγελματίες, γιατρούς και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων».

Δήλωσε επίσης ότι ρόλο θα παίξει και το «ένστικτο». «Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει, θέλει να γυρίσει στη δουλειά του. Πρέπει να επαναφέρουμε τη χώρα μας», δήλωσε.

Κατά το ήμισυ σωστοί

Ο σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο μίλησε στο Fox News. Υποστήριξε ότι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν την άποψη πως ο μόνος τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι να ‘κλείσει’ η οικονομία και η κοινωνία έως ότου ο ιός «ηττηθεί» είναι «κατά το ήμισυ σωστοί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «αυτό θα ελαχιστοποιήσει τους θανάτους από τον ιό άμεσα» αλλά πρόσθεσε ότι τα σοκ στην οικονομία επίσης σκοτώνουν ανθρώπους μέσω μεγαλύτερων ποσοστών κατάθλιψης και αυτοκτονιών καθώς και χρήσης ναρκωτικών. «Άρα αυτή η πολύ δύσκολη απόφαση που πρόκειται να λάβει ο πρόεδρος θα πρέπει να βρει την ισορροπία και να ανακαλύψει ποια πορεία προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά».