Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μεγάλη, αλλά όχι απόλυτη νίκη ο Μακρόν

Μεγάλη, αλλά όχι απόλυτη νίκη ο Μακρόν

Γαλλία: Κινητοποιήσεις κατά του αντισημιτισμού

 Μεγάλη ήταν η νίκη του Μακρόν και στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, αλλά όχι απόλυτη, καθώς δεν πήρε την “λευκή επιταγή” που ήθελε.

Το Republique en Marche του Γάλλου προέδρου, μαζί με το Modem, εξασφαλίζουν 355-403 έδρες, μένοντας μακριά από τον θρίαμβο των 470 εδρών, που προδιέγραφαν οι δημοσκοπήσεις – Στο 56% η αποχή – Άρχισαν την αντιπολίτευση Λεπέν και Μελανσόν – Παραίτηση στους Σοσιαλιστές

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξασφάλισε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών, με την δύναμη των άλλων πολιτικών κομμάτων να «εξατμίζεται», σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από πολύ υψηλό ποσοστό αποχής.

Το προεδρικό κόμμα La Republique en Marche (REM) και οι σύμμαχοί του, Modem, εξασφαλίζουν 355-403 έδρες στην 577μελή Βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Ο εκπρόσωπος του κινήματος La République en Marche, Μπεντζαμίν Γκριβό, χαιρέτισε «μία καθαρή πλειοψηφία», που εκφράσθηκε στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

«Εξασφαλίζουμε μία καθαρή πλειοψηφία, αλλά ταυτόχρονα οι Γάλλοι δεν θέλησαν να υπογράψουν λευκή επιταγή» σχολίασε και… παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ.

«Είναι αποστολή ευθύνης. Η αληθινή νίκη θα είναι σε πέντε χρόνια, όταν τα πράγματα θα έχουν αλλάξει πραγματικά. Από την περασμένη εβδομάδα είπαμε ότι οι εκλογές είχαν δύο γύρους και ίσως αφήσαμε να εννοηθεί ότι όλα ήταν τελειωμένα. Ίσως και το δικό μας εκλογικό σώμα δεν κινητοποιήθηκε, πιστεύοντας ότι η εκλογή τελείωσε. Ωστόσο, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία, θέληση να αλλάξουν τα πράγματα» προσέθεσε.

Η νίκη αυτή, ωστόσο, στιγματίζεται από το ποσοστό της αποχής, που αναμένεται να ξεπεράσει το 56%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Το ιστορικό ρεκόρ εξηγείται, όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο -που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική Δεξιά- και την διαρκώς αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.

Το προεδρικό κόμμα REM παραμέρισε όλα τα παραδοσιακά κόμματα της γαλλικής Δεξιάς και Αριστεράς που διαμορφώνουν εδώ και δεκαετίες το γαλλικό πολιτικό τοπίο, χωρίς ωστόσο να φθάσει στην σαρωτική νίκη, που είχαν προαναγγείλει ορισμένα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.

Το κόμμα Les Republicains της γαλλικής Δεξιάς εξασφαλίζει 128-130 έδρες. «Είναι κάτι περισσότερο από ήττα, είναι το τέλος μίας εποχής» σχολίασε η πρώην πρωθυπουργός, Βαλερί Πεκρές.

Ο επικεφαλής του κόμματος, Φρανσουά Μπαρουάν, εμφανίσθηκε πάντως ικανοποιημένος από τον αριθμό των εδρών, εκτιμώντας ότι είναι «αρκετός, για να αναδείξει τις πεποιθήσεις της Δεξιάς».

Στην Αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ήλεγχε το ήμισυ των εδρών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, θα περιορισθεί στις 46 έως 50 έδρες, παραμένοντας ωστόσο η μεγαλύτερη δύναμη της Αριστεράς, μπροστά από την Ανυπότακτη Γαλλία της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που θα αρκεσθεί σε περίπου 30 έδρες.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα εξασφαλίσει έξι έδρες, έναντι δύο το 2012. Η επικεφαλής του, Μαρίν Λεπέν, η οποία εξελέγη στο Πα-ντε-Καλαί, εισέρχεται για πρώτη φορά στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση έπειτα από την αποτυχημένη της απόπειρα, το 2012.