Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Μόρια: «Πνιγμένες» οι Μονάδες Υγείας της Μυτιλήνης

Μόρια: «Πνιγμένες» οι Μονάδες Υγείας της Μυτιλήνης

Μόρια: Συλλαλητήριο για το κλείσιμο του κέντρου υποδοχής

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί υγειονομικά στη Μόρια, αφού οι υπάρχουσες Μονάδες Υγείας «πνίγονται» εδώ και χρόνια από εκατοντάδες μετανάστες που σπεύδουν καθημερινά είτε για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας είτε ακόμη και για να πάρουν φάρμακα.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν καν τα περιστατικά που μεταβαίνουν στο νοσοκομείο είτε στις άλλες Μονάδες Υγείας του νησιού για περίθαλψη ή συνταγογράφηση.

Το πρόβλημα εστιάζεται και στο γεγονός ότι πλέον δεν υπάρχει καμία δημόσια οργανωμένη Μονάδα Υγείας μέσα στον καταυλισμό στη Μόρια λόγω έλλειψης γιατρών και οι μετανάστες εξυπηρετούνται κυρίως από Οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κ.λπ.

Οι δημόσιες Μονάδες που είχαν στηθεί μέσα στον καταυλισμό είχαν σταματήσει ουσιαστικά τη λειτουργία τους λόγω καθυστερήσεων στον διορισμό των γιατρών από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο του προγράμματος Philos.

Ενώ ήταν να προσληφθούν δεκάδες γιατροί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, τελικώς το ιατρικό προσωπικό στέλνονταν στη Μόρια με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να πηγαίνουν έξω από τον καταυλισμό για υγειονομική φροντίδα.

«Δεν αντέχουμε άλλο χωρίς προσωπικό»

Τον υπερκορεσμό που επικρατεί στη Μονάδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (πρώην ΠΕΔΥ) που βρίσκεται κοντά τόσο στον κεντρικό καταυλισμό της Μόριας όσο και στον δεύτερο καταυλισμό όπου φιλοξενούνται οι ευπαθείς ομάδες, περιγράφει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης Πνευμονολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ.

Οι γιατροί των τοπικών Μονάδων του νησιού εδώ και χρόνια φωνάζουν για υποστήριξη με προσωπικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εισακουστεί: «Η πρώτη στάση όσων χρειάζονται ιατρική βοήθεια γίνεται στη δική μας Μονάδα. Εμείς στη συνέχεια τους παραπέμπουμε στο νοσοκομείο αν χρειαστεί.

Για να καταλάβετε: Επτά στους δέκα ασθενείς -πιθανώς και παραπάνω- είναι μετανάστες που φθάνουν πλέον στη Μονάδα μας.

Όλα αυτά όμως χωρίς να διαθέτουμε ούτε έναν γενικό γιατρό δικό μας. Όλοι οι γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, μας έρχονται “δανεικοί” από άλλα Κέντρα Υγείας του νησιού μία φορά την εβδομάδα.

Στο παρελθόν η Μονάδα διέθετε 43 γιατρούς και σήμερα μείναμε μόλις πέντε, εκ των οποίων κλινικοί είμαστε μόνο δύο. Εγώ που είμαι πνευμονολόγος και ένας γυναικολόγος. Οι υπόλοιποι τρεις είναι εργαστηριακοί γιατροί, συνεπώς δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των περιστατικών».

Ο κ. Χατζηγιάννης σημειώνει ότι η κατάσταση δεν είναι απλά ασφυκτική αλλά πλέον έχει ξεφύγει από κάθε όριο, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και της ταυτόχρονης αύξησης των περιστατικών από τους καταυλισμούς των μεταναστών.