Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ο Δήμος Χαϊδαρίου πήρε το διατηρητέο στην Κύπρου

Ο Δήμος Χαϊδαρίου πήρε το διατηρητέο στην Κύπρου

το διατηρητέο στην Κύπρου

Στην κυριότητα του Δήμου Χαϊδαρίου πέρασε το διατηρητέο στην Κύπρου 32 στην περιοχή Κουνέλια.

Πρόκειται για το κτίριο επί της οδού Κύπρου στον αριθμό 32, στην περιοχή Κουνέλια, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 133, στο οποίο αποτράπηκε η κατεδάφιση με αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και τελικά θεωρήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, ως χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής ΦΕΚ1056Δ/29-11-2002.

Η σχετική ενημέρωση του Δήμου Χαϊδαρίου αναφέρει:

Υπογράφηκε το Συμβόλαιο για την απόκτηση του Διατηρητέου στην οδό Κύπρου 32, στις 13 Ιουνίου 2017, μεταξύ εκπροσώπων των ιδιοκτήτων των ακινήτων και του Δήμου μας. Το κτίριο αυτό, έχει χαρακτηριστεί ως Διατηρητέο (ΦΕΚ 1056/Δ/2002), ως ένα από τα ελάχιστα κτίρια που επιχειρούν να διασώσουν την ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930, βρίσκεται στο πλέον  κεντροβαρικό σημείο της περιοχής των κουνελιών , είναι πετρόκτιστο  και έχει καθαρό εμβαδόν 70 τ.μ. σε οικόπεδο συνολικών εμβαδόν 453τ.μ.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου, μετά την υπογραφή του Συμβολαίου αγοράς, θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για την ανακατασκευή του κτιρίου, διατηρώντας στο έπακρο όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που συνηγόρησαν ώστε να καταστεί Διατηρητέο. Η διαδικασία για την αγορά αυτή, ξεκίνησε από τους πρώτους μήνες του 2015, με την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο «πράσινο ταμείο», μετά την έγκριση της οποίας, προχωρήσαμε στις πολυδαίδαλες και πολύμηνες ενέργειες, που ολοκληρώθηκαν με την τελική ενέργεια του Συμβολαίου αγοράς. Το κτίριο αυτό, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα στεγάσει δραστηριότητες για την ενίσχυση των υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής.

Το κόστος για την αγορά του ακινήτου, ανέρχεται στο ποσό των 183.973 € (αντικειμενική αξία) και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το «πράσινο ταμείο» και ειδικότερα από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2016» ( ΑΠ 3 «Συνεχιζόμενο πρόγραμμα Απόκτησης Διατηρητέων Κτιρίων»).