Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Νίκη Μακρόν με 65,1% προβλέπουν τα exit polls

Νίκη Μακρόν με 65,1% προβλέπουν τα exit polls

Ο γαλλικός Τύπος δίνει νικητή τον Μακρόν με 60% έναντι 40% της Λεπέν

Οι Γάλλοι πολίτες βγάζουν πρόεδρο τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο – Σημαντική αποχή – Προβληματισμός για τα ποσοστά της ακροδεξιάς

Ο φιλελεύθερος ανεξάρτητος υποψήφιος Εμμανουέλ μακρόν εκλέγεται 9ος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, με ποσοστό 65,1% έναντι, 34,9% της κυρίας Μαρίν Λε Πεν, σύμφωνα με τα γαλλικά exit polls.

Την ίδια στιγμή που οι ετοιμασίες έξω από το Λούβρο, όπου θα μιλήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν, κορυφώνονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα βελγικά Μέσα. Σύμφωνα με exit polls τεσσάρων εταιρειών δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, ο Μακρόν κάνει περίπατο για το Ελιζέ, όπως μετέδωσε η βελγική εφημερίδα “Le Soir” προτού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος και ηγέτης του κινήματος “En Marche” (Εμπρός) εξουδετερώνει την πολιτική του αντίπαλο με ποσοστό άνω του 60%. Ενας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει λευκό ή άκυρο.

Παρόλα αυτά, προβληματισμός επικρατεί από τη μεγάλη άνοδο των ποσοστών της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αλλά και της αποχής, η οποία δείχνει να ξεπερνά το 25%. Όπως διαφαίνεται από τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό συμμετοχής ήταν από τα πιο χαμηλά ποσοστά των τελευταίων 36 ετών στις 12 ώρα Γαλλίας, καθώς δεν ξεπέρασε το 28,2%, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”.

Πρόκειται για το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από το 1981. Το χαμηλότερο ήταν το 2002, όταν ο Ζακ Σιράκ διασταύρωνε τα ξίφη του με τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν και πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Ζαν Μαρί Λεπέν. Το 1981, το ποσοστό της συμμετοχής στον δεύτερο γύρο, 12 ώρα Γαλλίας, έφθανε το 30, 2% ενώ το 1988 , ήταν 28,5%. Το 1995 ήταν 29,6% και το 2002 26,1%.

Το 2007 είχε αγγίξει το 34,1% ενώ πέντε χρόνια αργότερα, όταν ο Σαρκοζί και ο Ολάντ είχαν κοντονταροχτυπηθεί για την προεδρία της Γαλλίας, είχε φθάσει το 30,6% .

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής, κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 12 ώρα Γαλλίας, ήταν το 2007, όταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κέρδισε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, απερχόμενη υπουργό Οικολογίας επί Ολάντ , πρώην σύντροφο και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του.

Στις 17.00 ώρα Γαλλίας, το ποσοστό συμμετοχής στο δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν 65, 3%, το χαμηλότερο των τελευταίων 36 ετών.

Στο 74% εκτιμάται το ποσοστό συμμετοχής στις 8 μμ ώρα Γαλλίας, σύμφωνα με το “BFMTV”.  Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του γαλλικού δικτύου τότε θα πρόκειται για το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα την ιστορία του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών.

Συντριπτικά ποσοστά για τον Μακρόν εκτός συνόρων

Τις πρώτες προβλέψεις από την ψηφοφορία των Γάλλων πολιτών που ζουν εκτός της γαλλικής επικράτειας και των περιοχών που εξακολουθούν να συνδέονται με έναν τύπο αποικιακής εξάρτησης με το Παρίσι, έδωσαν στη δημοσιότητα οι γαλλικές αρχές, μέσω διαρροής στον βελγικό Τύπο, καθώς στη Γαλλία απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πρόβλεψης μέχρι το κλείσιμο των κάλπεων. Ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει σαρωτικά ποσοστά στις γαλλικές αποικίες, με πάνω από 70% μέσο όρο έναντι της Μαρίν Λεπέν, ενώ στις χώρες του εξωτερικού, τα ποσοστά είναι συντριπτικά, καθώς ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 90% υπέρ του ανεξάρτητου υποψηφίου.

Πιο αναλυτικά οι πίνακες που δημοσιεύτηκαν στη βελγική Le Soir:
Saint-Pierre-et-Miquelon: Μακρόν 63,3% / Λεπέν, 36,7 %
Saint-Barth: Μακρόν 58,4 % / Λεπέν 41,6 %
Saint-Martin: Μακρόν 67,6 % / Λεπέν 32,4 %
Guadeloupe: Μακρόν 75,1 %  / Λεπέν 24,9 %
Martinique: Μακρόν 77,5 %  / Λεπέν 22,5 %
Guyane: Μακρόν 65 % / Λεπέν 35 %

Εκτός των γαλλικών κτίσεων, ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πραγματικά συντριπτικός. Πιο αναλυτικά οι πίνακες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά:

ΗΠΑ
Νέα Υόρκη: Μακρόν 94,7% / Λεπέν 5,3 %
Σικάγο: Μακρόν 92% / Λεπέν 8%
Βοστόνη: Μακρόν 95,7% / Λεπέν 4,3 %

ΚΑΝΑΔΑΣ
Οτάβα και Μόντρεαλ: Μακρόν 90% / Λεπέν 10 %

ΠΗΓΗ: protothema.gr