Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Ο Μπερνάρ Ταπί μένει… ταπί: Καλείται να επιστρέψει 404 εκατομμύρια ευρώ

Ο Μπερνάρ Ταπί μένει… ταπί: Καλείται να επιστρέψει 404 εκατομμύρια ευρώ

Ο Μπερνάρ Ταπί μένει... ταπί: Καλείται να επιστρέψει 404 εκατομμύρια ευρώ

Ο Γάλλος πρώην υπουργός και πρόεδρος της Μαρσέιγ Μπερνάρ Ταπί καταδικάσθηκε τελεσίδικα την Πέμπτη να επιστρέψει τα 404 εκατ. ευρώ που του είχαν δοθεί, στο πλαίσιο ενός σκανδάλου στο οποίο έχει εμπλακεί μέχρι και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον Ιούνιο του 2016, η γαλλική δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία που είχε γίνει πριν από οκτώ χρόνια για να διευθετηθεί η αντιδικία του Ταπί με την τράπεζα Credit lyonnais σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.

Η γαλλική δικαιοσύνη είχε θεωρήσει πως ήταν «δόλια» επειδή είχαν αποσιωπηθεί οι σχέσεις ανάμεσα στην πλευρά του Ταπί και έναν από τους διαιτητές.

Το εφετείο του Παρισιού είχε επίσης καταδικάσει τον 74χρονο Μπερνάρ Ταπί να επιστρέψει το σύνολο του ποσού. Το πρώην αφεντικό της ομάδας Ολιμπίκ της Μασσαλίας και πρώην υπουργός του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν (1992-1993) προσέφυγε σε τρίτο βαθμό στο Ακυρωτικό Δικαστήριο και την Πέμπτη εκδόθηκε η απόφαση.

«Η δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική παρά μόνο όταν είναι αυστηρή και δίκαιη με όλους, ακόμη κι όταν το κράτος είναι μέρος στην υπόθεση. Η ζωή συνεχίζεται και η μάχη επίσης», αντέδρασε ο Ταπί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι μια νέα αναποδιά για τον επιχειρηματία, αλλά τίποτε δεν δείχνει ότι θα αποδώσει σύντομα τα ποσά: προσωπικά ο Μπερνάρ Ταπί βρίσκεται υπό δικαστική εκκαθάριση και οι εταιρείες του βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας.

Η δικαιοσύνη διαθέτει προς το παρόν περίπου 90 εκατ. ευρώ σε αγαθά που έχουν κατασχεθεί από τους δικαστικούς που ερευνούν την διαιτησία, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση. Μεταξύ των αγαθών αυτών είναι μια πολυτελής ιδιοκτησία στο Σεν Τροπέ που είχε αγορασθεί έναντι 48 εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώην υπουργό.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης η οποία απασχολεί τη γαλλική δικαιοσύνη εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργός Οικονομίας και σήμερα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κρίθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ένοχη για «αμέλεια» από το Δικαστήριο της Δημοκρατίας, τον μοναδικό θεσμό που έχει τη δικαιοδοσία να δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν της επιβλήθηκε ποινή, γεγονός που προκάλεσε ζωηρές επικρίσεις.

in