Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Οι γιατροί γυρνούν την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ – Λήγει η προθεσμία για...

Οι γιατροί γυρνούν την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ – Λήγει η προθεσμία για τους οικογενειακούς γιατρούς

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τις συμβάσεις των γιατρών λήγει αύριο 31 Ιανουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες μόνο 1 στους 5 γιατρούς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν καλέσει τα μέλη τους να μην υπογράψουν τις νέες συμβάσεις , οι οποίες προβλέπουν αύξηση του αριθμού των ασθενών και μείωση των αποδοχών.

Ο ιατρικός κλάδος, έχει στηλιτεύσει την πρόσκληση για τις συμβάσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία απαξιωτική πρόσκληση – πρόταση και μάλλον επικίνδυνη για τους ασθενείς και τη δημόσια υγεία.

Από την πλευρά της και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μέσα από τους τομεάρχες Υγείας κ.κ. Οικονόμου καιΦωτήλα δηλώνει ότι οι συμβάσεις για τους οικογενειακούς γιατρούς, μόνο ταλαιπωρία θα δημιουργήσουν στους ασθενείς, ενώ το νέο πλαίσιο που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Ν. Δημοκρατία, οι γιατροί θα κληθούν να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς αφού οι ασθενείς τους μπορεί ακόμη και να διπλασιαστούν, ενώ και οι αμοιβές τους θα μειωθούν κατά 25%.

Μεταξύ των σημείων που αποτελούν κόκκινο πανί για τους γιατρούς, είναι: το ηλικιακό όριο των 65 ετών, το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ γιατρού και ΕΟΠΥΥ θα είναι υπαλληλική, το ωράριο λειτουργίας για τους ασφαλισμένους, δεν θα αφήνει περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά και τέλος, η κατάργηση της ελεύθερης επιλογής, που σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) αποτελεί επίσης περιορισμό.

Ο ΠΙΣ απειλεί λέγοντας ότι βλέπει σύντομα την δικαστική οδό, ενώ την άμεση απόσυρση της «απαξιωτικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη σύμβαση των οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ», ζήτησε το ΔΣ του ΙΣΑ, από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη ,ο οποίος επισκέφθηκε τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, διευκρίνισε ότι οι όροι εργασίας και οι οικονομικές απολαβές που προβλέπονται στη σύμβαση, προσδιορίζονται επακριβώς από τη σχετική υπουργική απόφαση , η οποία δεν αφήνει περιθώριο ευελιξίας στο Φορέα.

ΔΣ ΙΣΑ: “Απαξιωτικές οι συμβάσεις”

Το ΔΣ του ΙΣΑ διευκρίνισε ότι εμμένει στην απόφασή του σύμφωνα με την οποία, οι παρούσες συμβάσεις, με τις προϋποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι απαξιωτικές ,για το ιατρικό λειτούργημα. Στην ουσία απομένει ένα 10%-20% της αμοιβής του γιατρού -που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ -,για να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα.

Επιπρόσθετα είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις της σύμβασης και οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν ένα αδιευκρίνιστο πεδίο εργασίας.

Επίσης εγκλωβίζει τον ασθενή, στερώντας του, το πρωταρχικό δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής του θεράποντα γιατρού και εξαναγκάζοντάς τον να καλυφθεί από ένα φθηνό ανεπαρκές και κατώτερης ποιότητας σύστημα υγείας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, σχολιάζοντας το θέμα τόνισε τα εξής:

«Οι όροι των συμβάσεων που καθορίζονται από την σχετική υπουργική απόφαση είναι κατάπτυστοι και αποτελούν προσβολή για τον ιατρικό κόσμο. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που έχει αποφασίσει τους απαξιωτικούς και απαράδεκτους αυτούς όρους, προσυπογράφοντας την επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση των γιατρών να την αποσύρει εδώ και τώρα. Καλούμε τον ιατρικό κόσμο να γυρίσει την πλάτη και να μη συμμετέχει στην προσπάθεια απαξίωσης και περαιτέρω φτωχοποίησής του».