Αρχική LIFESTYLE Οι «μικρές Σεϋχέλες» της Ελλάδας

Οι «μικρές Σεϋχέλες» της Ελλάδας

Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται στην Εύβοια, μια ανάσα από την Αττική

Τα υπέροχα αυτά νησιά είναι ένας καλά κρυμμένος παράδεισος με γαλαζοπράσινα νερά και ξανθιές αμμουδιές μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, καθώς και κοντά στον οικισμό της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας, και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας. Τα νησάκια αυτά αποτελούν εξαιρετικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.

Με το που θα φτάσετε εκεί, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε έναν εξωτικό προορισμό. Καταπράσινοι, ηφαιστειογενείς βράχοι και δαντελωτές παραλίες. Μπορείτε να περπατήσετε αρκετά για να απολαύσετε το μπάνιο μόνοι σας, αλλά οι περισσότεροι προτιμούν να κατευθυνθούν στην οργανωμένη παραλία.

Ο μύθος και η πραγματικότητα για τη δημιουργία τους

Τα Λιχαδονήσια είναι γνωστά από την αρχαιότητα, όπου ένας απίστευτος μύθος περιγράφει τη δημιουργία τους. Σύμφωνα λοιπόν με τη μυθολογία, η σύζυγος του Ηρακλή η Διηάνειρα, νομίζοντας ότι είναι απατημένη, του έστειλε με τον Λίχα έναν δηλητηριασμένο χιτών

Τη στιγμή που ο Ηρακλής φόρεσε το χιτώνα και άρχισε να υποφέρει από τους πόνους άρπαξε τον υπηρέτη και τον εκσφενδόνισε προς τη θάλασσα. Τα μέλη του έπεσαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο, όπου ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια, γνωστά σήμερα ως Λιχαδονήσια. Στην πραγματικότητα, οι νησίδες αυτές είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας, ενώ ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε από σεισμό που έγινε το 426 π.Χ. Το σύμπλεγμα των μικρών νησιών, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια κατοικούνταν τα παλαιότερα χρόνια, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους.

Στα Λιχαδονήσια μπορείτε να πάτε με τρεις τρόπους

Με καραβάκι από τα Καμένα Βούρλα, με βάρκα από τον Κάβο του Αγίου Γεωργίου Λιχάδας ή με οποιοδήποτε πλωτό μέσο απ’ όλες τις κοντινές στεριές. Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με καΐκι από το Λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Εύβοια καθώς και από τα Καμένα Βούρλα.

Από την Εύβοια η πρόσβαση, αν δεν έχετε δικό σας σκάφος, γίνεται με το σκάφος “Τα είδα όλα” από τον Κάβο. Πρόκειται για σκάφος taxi που σας πηγαίνει δωρεάν και πληρώνετε στην επιστροφή… 5 ευρώ το άτομο (2,5 ευρώ για τα παιδιά). Η διαδρομή είναι 5-10 λεπτά και θα σας αφήσει στη Στρογγυλή. Είναι το νησάκι με την οργανωμένη παραλία!

Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες είναι ΔΩΡΕΑΝ, υπάρχει φαγητό από σουβλάκια μέχρι θαλασσινά και φυσικά καφές και ποτό! Η παραλία έχει άμμο και η όλη εικόνα να κάνετε μπάνιο σε ένα μικρό νησί, σας κάνει λίγο από εξωτικό προορισμό! Για να φτάσετε οδικώς στον Κάβο η απόσταση είναι 30Km από Αιδηψό! Η διαδρομή είναι όμορφη και στο περισσότερο μέρος της κοντά στη θάλασσα ή ανάμεσα από καταπράσινο δάσος.

Εφημερίδα City View – 4ο τεύχος
Α. Τιτάκη