Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Olympic Champion: Η φωτιά που ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του Norman...

Olympic Champion: Η φωτιά που ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του Norman Atlantic

Η φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στο πλοίο Olympic Champion ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία του Norman Atlantic. Τότε ήταν Δεκέμβριος του 2014, όταν το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Ανκόνα.

Τότε 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μέχρι σήμερα άλλοι 18 χαρακτηρίζονται ως αγνοούμενοι.

«Δεν ακούσαμε ποτέ σήμα κινδύνου σε αυτό το καράβι που χάθηκαν τόσες ζωές, δεν ακούσαμε τίποτα. Σε ένα καράβι που έπαιρναν φωτιά, καίγονταν ακόμα και τα παπούτσια μας την ώρα που κυκλοφορούσαμε στο κατάστρωμα» λέει η διασωθείσα Αθηνά Παππά. «Το καράβι πήγαινε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και οι μηχανές του δούλευαν. Σε δέκα λεπτά έσβησαν οι μηχανές, τα φώτα και βγήκε ο πρώτος μηχανικός, το πλήρωμα και στη συνέχεια μπήκαν σε μία βάρκα και μας εγκατέλειψαν» λέει από την πλευρά του ο Γιώργος Δημητρουλάκης.

Πόρισμα καταπέλτης

11 νεκροί και 18 αγνοούμενοι. Αυτός ήταν ο απολογισμός της ναυτικής τραγωδίας. Κάποιοι κάηκαν παγιδευμένοι στο γκαράζ του πλοίου. Κάποιοι άλλοι χάθηκαν στη θάλασσα. Η επιχείρηση διάσωσης διήρκησε 36 ώρες.

Δύο χρόνια μετά το ναυτικό δυστύχημα, το πόρισμα είναι καταπέλτης. Εντοπίζει σειρά παραλείψεων και λαθών τόσο κατά τη φόρτωση του πλοίου, όσο και στις λανθασμένες ενέργειες του πληρώματος για να μην εισέλθει ο καπνός στο μηχανοστάσιο. Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν τηρήθηκαν οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των οχημάτων, η επιχείρηση εκκένωσης ήταν χαοτική, ενώ όσες σωστικές λέμβοι έμειναν ανέπαφες από τις φλόγες, δε χρησιμοποιήθηκαν όπως προβλέπεται.

Οδηγός φορτηγού προσθέτει πως «υπήρχαν πολλά γυναικόπαιδα στο καράβι λόγω των γιορτών και το προσωπικό απουσίαζε. Εγώ έβαζα σωσίβια σε γυναικόπαιδα και προσπαθούσα να είμαι ψύχραιμος για να δω τι θα γίνει.