Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Πομπέο: “Κλείδωσε” η επίσκεψη στην Αθήνα

Πομπέο: “Κλείδωσε” η επίσκεψη στην Αθήνα

Στη χώρα μας αναμένεται να βρεθεί για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στις αρχές Οκτωβρίου, με τον ανεπίσημο προγραμματισμό να τοποθετεί την επίσκεψή του μεταξύ 6 και 7 Οκτωβρίου.

Όπως είχε γράψει το Newpost, αυτό το διάστημα τρέχουν με γοργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση, αναβάθμιση και επέκταση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Mutual Defense Cooperation Agreement- MDCA) του 1990, που αφορά τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εστιάζεται στη βάση της Σούδας, την Αεροπορική Βάση της Λάρισας, τη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

H νέα αμυντική Συμφωνία αποτελεί προτεραιότητα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Οι Οι ΗΠΑ επείγονται λόγω της υψηλής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας που αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα σε μια χρονική στιγμή που τα ενεργειακά παιχνίδια κλιμακώνονται στη Μεσόγειο, μετά την ανεύρεση των πρώτων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ακριβείς ημερομηνίες της επίσκεψης Πομπέο, προκειμένου να επισφραγιστεί η ανανέωση της συμφωνίας, δεν έχουν ακόμα οριστεί, καθώς επιθυμία της αμερικανικής πλευράς είναι να έχουν προηγουμένως «κλειδώσει» όλες οι λεπτομέρειες, αλλά επικρατέστερος χρόνος είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ή λίγο αργότερα.

Η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, όπως και μια ενδεχόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με την πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νίτα Λάουεϊ, παρουσία του Τζέφρεϊ Πάιατ.