Αρχική Exclude Πόσο κοστίζει η μάσκα και πόσες θέλει μια οικογένεια;

Πόσο κοστίζει η μάσκα και πόσες θέλει μια οικογένεια;

κορονοϊό

Η μάσκα είναι πλέον αναγκαία για την οικογένεια. Όπως έγινε γνωστό από το διάγγελμα Μητσοτάκη της Τρίτης, η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει νέο πριστιμο 150 ευρώ που θα επιβάλλεται σε όσους δεν φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κομμωτήρια, καταστήματα κλπ.

Ωστόσο προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα. Για παράδειγμα πόσες μάσκες θα χρειαστεί η μέση οικογένεια;

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας στις 31 Μαρτίου είχε συστήσει να μη φορούν μάσκες οι υγιείς πολίτες, επικαλούμενος σχετική τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 4 Απριλίου, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του, στην προαιρετική χρήση υφασμάτινης μάσκας ακόμα και σε υπαίθριους χώρους με αφορμή σχετική πρόταση της αρμόδιας αρχής στις ΗΠΑ, τονίζοντας βέβαια ότι αυτή ενέχει κινδύνους μετάδοσης του ιού.

Αναθεώρηση από τον ΠΟΥ

Στις 7 Απριλίου ο Π.Ο.Υ. έκανε γνωστό ότι αναθεωρεί τη θέση του σχετικά με τις μάσκες υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων από το Χονγκ Κονγκ, που έδειχνανα πλέον ότι η ευρεία χρήση τους μπορεί να έχει μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο ΠΟΥ υποστήριξε ότι ενώ οι μάσκες θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, ήταν ανεπαρκείς από μόνες τους ως μέτρο. Δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι η χρήση μιας μάσκας εμπόδισε τους υγιείς ανθρώπους να κολλήσουν αναπνευστικές λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένου του Covid-19, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής David Heymann της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου, ο οποίος προήδρευσε την ομάδα επιστημονικών και τεχνικών συμβουλών του ΠΟΥ για τους μολυσματικούς κινδύνους, δήλωσε ότι εκτός αν εργάζεται κάποιος σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, οι μάσκες είναι «μόνο για την προστασία των άλλων, όχι για την προστασία του εαυτού μας».

Μετά από μια διαδρομή περίπου ενός μηνός καταλήξαμε στην υποχρεωτικότητα της μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καταστήματα, κλειστούς χώρους εργασίας.

Ως γνωστόν, σήμερα κάθε μάσκα στο εμπόριο πωλείται έναντι τουλάχιστον 1 ευρώ έκαστη. Εάν ένας εργαζόμενος χρειάζεται τουλάχιστον δύο ημερησίως, κατά την μετάβαση και αποχώρησή του από την εργασία του, σημαίνει 2 ευρώ. Εάν ένα άτομο της οικογενείας μεταβεί σε σούπερ μάρκετ ή άλλο κατάστημα θα χρειαστεί άλλες 2 μάσκες. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, και τα παιδιά θα χρειαστούν. Αυτό σημαίνει ότι για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας μια 4μελούς οικογένειας θα απαιιτούνται πάνω από 150 μάσκες σε ένα μήνα, δηλ. πάνω από 150 ευρώ! Αλλά και το απολυμαντικό πλέον κοστίζει 9-10 ευρώ τα 500 ml.