Αρχική Exclude Σε καραντίνα οι πρόσφυγες σε Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνα – 17 κρούσματα στη...

Σε καραντίνα οι πρόσφυγες σε Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνα – 17 κρούσματα στη Μόρια

προσφύγων
FILE PHOTO: Migrants from the Moria camp in Lesbos wait to board busses at Piraeus port in Athens following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, Greece, May 4, 2020. REUTERS/Goran Tomasevic -/File Photo

Οστά φαίνεται να παίρνει το τρομακτικό σενάριο για κρούσματα κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Συναγερμός έχει σημάνει για τις κλειστές δομές, με εκείνες σε Σχιστό, τη Μαλακάσα και Ελαιώνα να τίθενται σε καραντίνα.

Παραμένει άγνωστο αν εντοπίστηκαν κρούσματα στις δομές αυτές ή αν το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε «προληπτικά» για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού.

Σε καραντίνα βρίσκεται επίσης από την προηγούμενη εβδομάδα και ο καταυλισμός της Μόριας, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, με τα περιστατικά να ανέρχονται πλέον σε 17.

Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί περίπου 2.000 τεστ τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση επεξεργασίας, ενώ τα άτομα που έχουν βρεθεί θετικά είναι σε απομόνωση σε ειδικό χώρο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Στη Μόρια διαβούν πάνω από 12.000 μετανάστες, αριθμός υπερτετραπλάσιος σε σχέση με την χωρητικότητα του κέντρου υποδοχής.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα πρόκειται για τον 40χρονο Σομαλό, έναν αναγνωρισμένο πρόσφυγα, ο οποίος από τις αρχές του 2020 και είχε φύγει από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα στα μέσα Αυγούστου. Εκεί όμως διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ζήσει και έτσι επέστρεψε στο νησί.

Οι δειγματοληψίες γίνονται στην υγειονομική μονάδα του ΚΥΤ της Μόριας που φτιάχτηκε πρόσφατα με δωρεά της Ολλανδικής Κυβέρνησης και σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέσα στον Σεπτέμβριο.