Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα όρια Αθήνας – Αιγάλεω

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα όρια Αθήνας – Αιγάλεω

Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στα όρια των Δήμων Αθηναίων και Αιγάλεω, ξεκίνησε έπειτα από την τελική υπογραφή της σχετικής σύμβασης από την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Μπρούλια και την ανάδοχο εταιρεία «Ελλάκτωρ» (του ομίλου Μπόμπολα).

Αναμένονται τα τυπικά για την έκδοση της άδειας η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα εκδοθεί σε περίπου ένα δίμηνο, ενώ η λειτουργία του σταθμού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σε περίπου 18 μήνες, δηλαδή στις αρχές του 2021. Αν και το εν λόγω χρονικό διάστημα μοιάζει μεγάλο, να σημειωθεί ότι οι σχετικές διαδικασίες ξεκίνησαν πριν από 6 χρόνια.

Ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 19 στρεμμάτων, που βρίσκεται κοντά στη συμβολή των οδών Π. Ράλλη και Αγ. Αννης, σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Αθηναίων από τον Ενιαίο Διαβαθμισμένο Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ, φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής).

Η δυναμικότητα του σταθμού μεταφόρτωσης θα είναι 400 τόνοι απορριμμάτων ημερησίως και θα εξυπηρετεί ανάγκες των δύο όμορων δήμων και ειδικότερα κατά 80% του Δήμου Αθηναίων και κατά 20% του Δήμου Αιγάλεω – ποσοστά που ισοδυναμούν με ποσότητες περίπου 320 τόνων που παράγονται στην Αθήνα και περίπου 80 τόνων που παράγονται στο Αιγάλεω.

Από τη λειτουργία του αναμένεται βελτίωση της αποκομιδής απορριμμάτων και στους δύο δήμους καθώς:

•Θα δώσει τη δυνατότητα να αυξηθούν τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων στις γειτονιές των δήμων. Τα απορριμματοφόρα θα ξεφορτώνουν στον σταθμό και θα επιστρέφουν στις γειτονιές, «γλιτώνοντας» τα μεγαλύτερης απόστασης δρομολόγια προς τον ΧΥΤΑ Φυλής (στον οποίο θα κατευθύνονται τα μεγαλύτερα κοντέινερ).

● Θα γίνονται πιο σύντομα τα δρομολόγια στις γειτονιές και άρα θα μένουν πιο καθαρές.

● Οι μικρότερες αποστάσεις των απορριμματοφόρων θα έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερη κατανάλωση καυσίμων, εξοικονόμηση ενέργειας και μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.