Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Συνάντηση Τσίπρα με Ρομά λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας του Έθνους τους

Συνάντηση Τσίπρα με Ρομά λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας του Έθνους τους

Συνάντηση Τσίπρα με Ρομά λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας του Έθνους τους

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Έθνους τον Ρομά. Η ιστορία λέει ότι στις 8 Απριλίου 1971 οι Ρομά διεξήγαγαν το πρώτο τους παγκόσμιο συνέδριο στο Λονδίνο, βάζοντας τα θεμέλια για τις μελλοντικές τους διεκδικήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα η μέρα αυτή τιμάται από εκατομμύρια τσιγγάνους σε όλον τον κόσμο.

Με αφορμή την σημερινή μέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους Ρομά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ποια είναι η ιστορία των Ρομά;

Οι Ρομά προέρχονται από την βόρεια Ινδία, από όπου και μετακινήθηκαν το 1000 μ. Χ και εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Ο λόγος της μετακίνησης εικάζεται ότι ήταν η ισλαμική απειλή και ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή.

Προτίμησαν να ζουν ως νομάδες  ή ημι-νομάδες και διατήρησαν την γλώσσα τους που έχει ινδοευρωπαϊκή καταγωγή. Διατήρησαν ακόμα ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα τους και αρνήθηκαν να κάνουν επιγαμίες με άτομα εκτός της φυλής τους. Μεγαλύτερη γιορτή τους είναι ο ερχομός της Άνοιξης, «Εντερλέζι».

Παρά την δυσκολία κοινωνικής προσαρμογής, οι Ρομά φαίνεται πως προσαρμόζονται εύκολα σε θέματα θρησκείας. Μάλιστα, σε κείμενο του 1832 αναφέρονται ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Τους συναντά κανείς ως γύφτους, Ρομά, τσιγγάνους ή αθίγγανους. Ο όρος γύφτος επικράτησε επειδή στην αρχή πιστευόταν ότι η καταγωγή τους είναι από την Αίγυπτο. Αν και η άποψη αυτή δεν τεκμηριώνεται, οι «γύφτοι» πέρασαν σίγουρα κάποια στιγμή από την χώρα της Αφρικής.

Η ονομασία Ρομά έχει τις ρίζες της στην λέξη Ντομ, λέξη που χρησιμοποιούν οι Ινδοί για το «άνθρωπος» και είναι συνώνυμη του Ρομ. Επίσης, πιστεύετε ότι συνδέεται με την λέξη «Ρομάνι» που προέρχεται από το «Ρωμαίος» ή «Ρομανία», με αναφορές στο Βυζάντιο.

Τέλος, το «αθίγγανος» σημαίνει ανέγγιχτος. Η ονομασία αυτή επικράτησε για δυο πιθανούς λόγους. Ο πρώτος θεωρεί ότι οι τσιγγάνοι προέρχονταν από την κατώτερη ινδουιστική κάστα, αυτή των «ανέγγιχτων». Ο δεύτερος τους συνδέει με την θρησκευτική ομάδα των «αθίγγανων» που έδρασαν τον 8ο αιώνα στο Βυζάντιο. Η λέξη “τσιγγάνος” είναι παραφθορά του «αθίγγανος».

Στην πρόσφατη ιστορία οι Ρομά έγιναν θύματα φυλετικών διακρίσεων και υπέφεραν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Χίτλερ τους θεωρούσε απειλή για την άρεια φυλή του. Στις 2 Αυγούστου του 1944 εξοντώθηκαν σε θαλάμους αερίων όσοι Ρομά είχαν απομείνει στο Άουσβιτς. Υπολογίζεται ότι πάνω από 800.000 Ρομά έχασαν την ζωή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.