Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Θύελλα για την 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα από τη φυλακή

Θύελλα για την 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα από τη φυλακή

Δημήτρης Κουφοντίνας

Σήμερα, Πέμπτη 08/11/2017 ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο “Λουκάς” της 17 Νοέμβρη που αποκαλείται και το “45αρι” της τρομοκρατικής οργάνωσης αναμένεται να βγει με διήμερη άδεια από τον Κορυδαλλό.

Θα είναι η πρώτη φορά μετά την παράδοσή του στις 05/09/2002 που θα βαδίσει ελεύθερος έστω και για δύο ημέρες.

Ο 59χρονος, σήμερα, στρατολόγος και καθοδηγητής της νεώτερης γενιάς των τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη έχει αναλάβει στη δίκη της οργάνωσης την “πολιτική ευθύνη” για τη δράση της. Έχει έρθει σε ρήξη με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της οργάνωσης Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, αλλά και άλλα κορυφαία μέλη, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχει δηλώσει μετανιωμένος.

Μάλιστα ο επονομαζόμενος και “Λουκάς” της τρομοκρατικής οργάνωσης θεωρείται ότι είναι ο άνθρωπος που έχει κρατήσει το όπλο-σφραγίδα της 17 Νοέμβρη, το 45αρι με το οποίο οι τρομοκράτες δολοφόνησαν εν ψυχρώ τα θύματά τους.

Κρατούσε χαμηλό προφίλ, εμφανιζόταν είτε ως μελισσοκόμος είτε ως καθηγητής μαθηματικών και είχε δημιουργήσει ένα προφίλ απλού καθημερινού ανθρώπου.

Ήταν ωστόσο με βάση της ομολογίες πρώην συντρόφων του στην τρομοκρατική οργάνωση ο βασικός εκτελεστής της επί σειρά ετών, ο άνθρωπος που στρατολόγησε και εκπαίδευσε αρκετά ακόμη μέλη, αλλά και ο ταμίας, ο άνθρωπος δηλαδή που διαχειριζόταν τα χρήματα από τις ληστείες των τρομοκρατών.

Ήταν ο τελευταίος που έπεσε στα χέρια της αντιτρομοκρατικής. Αν και είχε γίνει γνωστή η ταυτότητά του για μεγάλο διάστημα είχε καταφέρει να αποφύγει τη σύλληψη. Πολλοί λένε ότι ήθελε να διασφαλίσει τα χρήματα από το επονομαζόμενο “επαναστατικό ταμείο”, τα χρήματα από τις ληστείες δηλαδή, αλλά και το όπλο σφραγίδα της οργάνωσης, το 45αρι που επί δεκαετίες σκόρπισε τον θάνατο.

Παραδόθηκε πηγαίνοντας με ταξί στη ΓΑΔΑ στις 5 Σεπτεμβρίου του 2002. Τα οκτώ τελευταία χρόνια είχε κάνει αρκετές αιτήσεις για να πάρει άδεια, ωστόσο το συμβούλιο ων φυλακών δεν είχε ανάψει το “πράσινο φως”.

Αυτό άλλαξε και σήμερα ο πιστολέρο της 17 Νοέμβρη θα βαδίσει ελεύθερος έστω και για δύο ημέρες.

Πάντως, πολιτικοί  παρατηρητές κάνουν λόγο για μια κυβερνητική ενέργεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα καυτά οικονομικά και κοινωνικά θέματα (πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αποφυλακίσεις  με το νόμο Παρασκευόπουλου, μειώσεις συντάξεων, κ.λπ.) ανασύροντας από το χρονοντούλαπο υποθέσεις που κατά το παρελθόν τράβηξαν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο άκουσμα της είδησης για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα ξέσπασε μια θύελλα πολιτικών αντιδράσεων με πρώτο τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησαν τα πυρά και άλλων πολιτικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης  χαρακτήρισε αδιανόητη την άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα.  Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ αναφέρει: «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Στο κύκλο των αντιδράσεων προέχουσα θέση έχει η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έχει πληγεί από την τρομοκρατία.  Αναλυτικότερα, η κυρία Μπακογιάννη εξέφρασε την  έκπληξη της για το ενδεχόμενο να λάβει άδεια από τις φυλακές ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σε τηλεφωνική της παρέμβαση στο Action24 η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ είπε ότι είναι αδιανόητο το πρώτο πιστόλι της 17Ν να κυκλοφορεί ελεύθερος. Ακόμη, ανέφερε  ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλουν να πάρουν τώρα θέση για την συγκεκριμένη υπόθεση και σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα κάνει ο Κουφοντίνας αυτές τις δύο ημέρες εκτός φυλακής.

Τη διαφωνία του με τη χορήγηση άδειας εξέφρασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ότι δεν μπορεί να βγαίνει από τη φυλακή «ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια». Όπως σημειώνει, «η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις».