Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το ΔΝΤ για τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα

Το ΔΝΤ για τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα

Τσίπρας

Την (αναμενόμενη) δυσφορία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πακέτο Τσίπρα εξέφρασε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντόλμαν μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τόνισε πως οι πρόσφατες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από ότι πρέπει να εφαρμοστεί για να αναταχθεί η ελληνική οικονομία και παράλληλα υποστήριξε πως μεγάλο μέρος της ελληνικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας παραμένει μη υλοποιημένο.

Ο κ. Ντόλμαν, επίσης, προχώρησε σε μια αναλυτική περιγραφή για το πού βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας τις μεγαλύτερες αδυναμίες και προκλήσεις.

Αδύναμη ανάκαμψη
Όπως είπε, μπορεί η Ελλάδα να αναπτύσσεται ξανά, αλλά η ανάκαμψη είναι αδύναμη, η ανεργία μεγάλη και το κοινωνικό σύστημα πολύ αποδυναμωμένο για να στηρίξει την κοινωνική συνοχή.

«Η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς της στόχους προς τους δανειστές αλλά με τίμημα την χαμηλότερη ανάπτυξη», ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι σε δέκατο χρόνο αρνητικής πιστωτικής επέκτασης και σε συνεχιζόμενη απόκλιση με την ευρωζώνη. «Παρά την επιστροφή στις αγορές, τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη», σημείωσε.

Εστίασε δε στην πολύ επιβαρυμένη δημογραφική κατάσταση στης Ελλάδος και στις πρόσθετες πιέσεις που θα ασκεί η γήρανση του πληθυσμού στα δημόσια οικονομικά στο κοντινό μέλλον. «Όλα τα παραπάνω επιβάλλουν πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα», είπε ο κ. Ντόλμαν.

Οι κατά ΔΝΤ προτεραιότητες
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του Ταμείου για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα ο αξιωματούχος του ΔΝΤ έθεσε ως σημαντικότερη προτεραιότητα την υιοθέτηση ενός νέου δημοσιονομικού μίγματος.

«Σήμερα οι φόροι είναι υψηλοί και οι κοινωνικές δαπάνες χαμηλές και οι φόροι αποδεικνύονται διαβρωτικοί για την κοινωνική συνοχή», τόνισε.

Ο Ντόλμαν επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ πως η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική της βάση και στο σημείο αυτό εμφανίσθηκε επικριτικός για τις πρόσφατες παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη μείωση των “κόκκινων” δανείων μέσω νόμιμων εργαλείων», ανέφερε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η κερδοφορία των τραπεζών.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως η μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας δεν έχει ολοκληρωθεί και πως υπάρχουν ακόμη σημαντικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν για να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή.