Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Τουρκία: Δεν αυξήθηκαν – Μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές προς Ελλάδα

Τουρκία: Δεν αυξήθηκαν – Μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές προς Ελλάδα

Έβρος: Έρευνες για τέσσερις πρόσφυγες που βούλιαξε η βάρκα τους

Η στάση της Ε.Ε αλλά και Ευρωπαίων ηγετών κατά τις συναντήσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία που προσπαθεί να υπεραμυνθεί τον εαυτό της σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο υπουργός Εσωτερικών της Άγκυρας Σουλεϊμάν Σοϊλού, μπροστά στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υποστήριξε πως το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι ροές προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου έχουν πλεύσει προς την χώρα μας 29.025 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 30.842 που είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στα νησιά το πρώτο οκτάμηνο πέρυσι.

Το Anadolu ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε επιμέρους στοιχεία συγκεκριμένα για τις ροές του τελευταίου διμήνου, για το οποίο υπήρξαν άλλωστε και ευρωπαϊκές αντιδράσεις, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές κατά της ΕΕ για την συμπαράσταση που παρέχει στην Ελλάδα σχολιάζοντας πως: «Εάν η ΕΕ ήταν εξίσου ανήσυχη για την Τουρκία όσο είναι για την Ελλάδα θα λύναμε ζητήματα και προβλήματα καλύτερα».

Καρφιά προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πέταξε επίσης ο Τούρκος υπουργός λέγοντας πως ο ΟΗΕ παρακολουθεί το ζήτημα για τις μεταναστευτικές ροές «με πολύ περισσότερη προσοχή σε σχέση με την ΕΕ», και εξέφρασε τη λύπη του για τις τοποθετήσεις της Κομισιόν, που ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι σε επαφή με την Άγκυρα για να διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεών της όσον αφορά την συμφωνία του 2016.

Έκτακτη σύσκεψη την Πέμπτη για το μεταναστευτικό στην Αθήνα
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσου, συγκάλεσε την Πέμπτη διυπουργική συντονιστική σύσκεψη με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Η σύσκεψη, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, θα πραγματοποιηθεί στις 13.00, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, κ. Αθανάσιο Κοντογεώργη.