Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ Τουρκία: Εξαφάνισαν από χάρτες το Καστελόριζο και την Κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκία: Εξαφάνισαν από χάρτες το Καστελόριζο και την Κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκία

Σε ενημέρωση που έκανε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας την Περασμένη Παρασκευή παρουσιάστηκαν οι θέσεις της χώρας για την τουρκική υφαλοκρηπίδα ενώ οι Τούρκοι διπλωμάτες έδειξαν στους ξένους ομόλογους τους χάρτες.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ήταν η πρώτη φορά που στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν για ενημέρωση ξένοι διπλωμάτες σχετικά με τις τουρκικές θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμμετείχαν και διπλωμάτες από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Επικεφαλής των Τούρκων διπλωματών ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας – Αεροπορικών Θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγές και, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση, η Τουρκία θεωρεί ότι οι δραστηριότητες της γεώτρησης είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που αδειοδότησε το ψευδοκράτος.

Η Τουρκία επιμένει να «εξαφανίζει» το Καστελόριζο και να μην αναγνωρίζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Οι θέσεις αυτές της Τουρκίας είναι γνωστές, όμως αυτή η κίνηση της Άγκυρας θεωρείται μια «προειδοποίηση» προς τις χώρες της περιοχής για τις γενικότερες βλέψεις της Άγκυρας.

Ουσιαστικά, εκτός από δύο Οικόπεδα νότια, η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο από όλη την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και από την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας.

Οι εργασίες της γεώτρησης, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι Τούρκοι διπλωμάτες, γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές όπου έχει άδεια η κρατική εταιρεία από την τουρκοκύπρια πλευρά.

Στον χάρτη που παρουσίασαν οι τούρκοι διπλωμάτες σημειώνονται με κόκκινο οι περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες. Με φούξια χρώμα η φερόμενη ως τουρκοκύπρια περιοχή και στο κίτρινο περίγραμμα είναι η κυπριακή ΑΟΖ.

Κυπριακή ΑΟΖ

Σημαντική λεπτομέρεια στην παρουσίαση των χαρτών είναι ότι η Άγκυρα ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καθορίσει ΑΟΖ, όμως κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα της, που κατά την άποψη της είναι καθορισμένη.