Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Τουρκία: Η επίσημη απόφαση των “28” της ΕΕ για τα μέτρα κατά...

Τουρκία: Η επίσημη απόφαση των “28” της ΕΕ για τα μέτρα κατά της Άγκυρας

Τουρκία: Ελαφριές κυρώσεις αποφάσισαν τελικά οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών κατά της Τουρκίας, ως μια πρώτη αντίδραση στις πειρατικές γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι πληροφορίες περί μέτρων – χάδι που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως επιβεβαιώθηκαν με περίτρανο τρόπο. Και αυτό γιατί τελικά συμφωνήθηκαν κυρώσεις όπως η αναστολή διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, ο περιορισμός της προενταξιακής βοήθειας που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Νωρίτερα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας είχε κάνει σε δήλωσή του λόγο για ομόφωνη τοποθέτηση των Ευρωπαίων κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι “28” υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν τα εξής:

“Ενόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας, το Συμβούλιο αποφασίζει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών και συμφωνεί να μην διεξάγεται προς το παρόν το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας”.

Επιπλέον “το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη”.