Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ Τουρκία: “Με “δηλητηριώδης” τρόπο οι συζητήσεις της ΕΕ για τις γεωτρήσεις”

Τουρκία: “Με “δηλητηριώδης” τρόπο οι συζητήσεις της ΕΕ για τις γεωτρήσεις”

ΑΟΖ

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι προ των πυλών και ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο NATO, Başat Öztürk, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι η αγορά των πυραύλων δεν είναι πρόβλημα του NATO και δεν θα έπρεπε να αφορά τη Συμμαχία.

Πρώτα έκανε επικριτικές δηλώσεις ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά των ΗΠΑ και της στάσης τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Μετά ήρθε η ώρα του Başat Öztürk, ο οποίος άφησε σαφής «αιχμές» για τον ρόλο του NATO, του Οργανισμού που υπηρετεί, στην υπόθεση των S-400, ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν αφορά το NATO η αγορά των S-400

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά πως η «αγορά των ρωσικών S-400 πυραύλων είναι ένα θέμα που αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και δεν αφορά το ΝΑΤΟ».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως οι S-400 δεν είναι πρόβλημα του NATO, αλλά είναι ένα ζήτημα διμερές μεταξύ δύο κρατών, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να το «μετατρέψουν» σε πρόβλημα του NATO, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά με αυτόν τον τρόπο στην συνοχή και την λειτουργία της Συμμαχίας και θα ήταν μια λάθος κίνηση.

Επίσης υπογράμμισε ότι η Τουρκία περιμένει οι ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τις αρχές της συνεργασίας και της ενότητας, όπως αυτές πηγάζουν από το πνεύμα της συμμαχίας του NATO.

Για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος αξιωματούχος μάλιστα αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, όπου και είπε ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας και του «ψευδοκράτους» δεν συζητήθηκαν στο NATO αλλά αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμα δεν παρέλειψε να μιλήσει σε ειρωνικό τόνο λέγοντας ότι από την στιγμή που η Τουρκία είναι μέλος του NATO, οι συζητήσεις για την ανατολική Μεσόγειο εκεί δεν γίνονται με «δηλητηριώδη» τρόπο, όπως έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, προσέθεσε ότι «αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ, δεν θα είχε ληφθεί καμία θέση και στάση, όπως έγινε«, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΕ δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμα και τα προβλήματα μεταξύ των μελών της«.

Με πληροφορίες από Hurriyet