Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Τουρκία: Στη δημοσιότητα οι ερωτικές επιστολές της Χιουρέμ στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Τουρκία: Στη δημοσιότητα οι ερωτικές επιστολές της Χιουρέμ στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Τουρκία: Στη δημοσιότητα οι ερωτικές επιστολές της Χιουρέμ στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή

Στο “φως” ήρθαν οι ερωτικές επιστολές της Χιουρέμ προς τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. “Βρίσκω τη γαλήνη μόνο δίπλα σας”, αναφέρει σε κάποια από αυτές.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι ερωτικές επιστολές που είχε στείλει η Χιουρέμ Σουλτάν στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, όταν αυτός έλειπε στον πόλεμο.

Οι επιστολές δημοσιοποιήθηκαν από τα προεδρικά αρχεία της Τουρκίας.

«Είμαι χαμένη στο σύμπαν που δημιουργήθηκε από τον Κύριό μου. Έζησα τα καλύτερα χρόνια υπό την προστασία σας, σαν ένα μαργαριτάρι στο κουτί. Βρίσκω τη γαλήνη μόνο δίπλα σας. Τα λόγια και το μελάνι δεν αρκούν για να σας περιγράψω την ευτυχία και τη χαρά μου, όταν είμαι δίπλα σας», έγραψε η Χιουρέμ στο σύζυγό της.

Μαζί με ένα γράμμα, η Χιουρέμ Σουλτάν έστειλε στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και ένα ρούχο μουσκεμένο από τα δάκρυα της. Στο γράμμα έγραφε:

«Ζωή μου, Κύριέ μου, αγαπημένε μου Σουλτάνε, η μόνη προσευχή μου στον Αλλάχ είναι να ξαναδώ το πρόσωπό σας… Σας στέλνω ένα από τα ρούχα μου που μουσκεύτηκε με τα δάκρυα μου… Φορέστε το, για μένα… Δεν επιθυμώ παρά την ευτυχία σας, και στους δύο κόσμους. Η φτωχή σας σκλάβα, Χιουρέμ».

Οι αρχειοφύλακες εκτιμούν ότι τα γράμματά της είναι από τα καλύτερα δείγματα τουρκικής ποίησης της εποχής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.