Αρχική LIFESTYLE Tρεις ονειρεμένοι προορισμοί σας περιμένουν

Tρεις ονειρεμένοι προορισμοί σας περιμένουν

Παραλία στο Αλεποχώρι

Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Αλεποχώρι

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού, αρχίζει η συντήρηση του οδικού δικτύου, ακολουθεί ο βιολογικός καθαρισμός.

Είναι οι τρεις παραλίες που ανήκουν στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας – Ερυθρών. Το Πόρτο Γερμενό, η Ψάθα και το Αλεποχώρι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο χιλιάδες κόσμο, που είτε έχουν τα εξοχικά τους στην περιοχή, είτε απλά θα βρεθούν σε αυτές για το μπάνιο τους.

Τρεις παραλίες για τις οποίες ο Δήμος φρόντισε ήδη να βάλουν τα… καλά τους ενώ προγραμματίζονται σημαντικά έργα βελτίωσης των υποδομών.

Παραλία στο Πόρτο Γερμενό

Στα μέσα τους περασμένου μήνα, όσοι βρέθηκαν στις τρεις παραλίες διαπίστωσαν ότι συνεργεία του Δήμου, κάθε ειδικότητας, βρέθηκαν εκεί για να αλλάξουν την εικόνα τόσο για αισθητικούς λόγους, όσο και για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

Το παραλιακό μέτωπο καθαρίστηκε σε όλο το μήκος του από τα συνεργεία και έγινε το απαιτούμενο κλάδεμα σε δέντρα τα οποία εμπόδιζαν την ορατότητα και την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων που προσέγγιζαν τις παραλίες.

Η παραλιακή οδός

Παράλληλα, έκλεισαν οι λακκούβες που υπήρχαν στο οδικό δίκτυο της περιοχής, το οποίο σύντομα αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα του. Συγκεκριμένα, μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης της παραλιακής οδού Ψάθας – Αλεποχωρίου. Σύντομα αναμένεται να υπογραφή και η προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια για το έργο ύψους περίπου εξακοσίων χιλιάδων ευρώ. Ένα έργο που δεν αποτελεί αισθητική παρέμβαση αλλά έργο που θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια για όσους διέρχονται από τη συγκεκριμένη παραλιακή οδό, η οποία ενώνει τις δύο παραλίες.

Παραλία Ψάθας

Το πρόγραμμα που «ξεπαγώνει»

Εκτός όμως από το συγκεκριμένο έργο, ο Δήμος προωθεί τις διαδικασίες για την έναρξη ενός, σημαντικότερου για την περιοχή, προγράμματος. Αφορά τον βιολογικό καθαρισμό σε Πόρτο Γερμενό και Αλεποχώρι.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παλαιότερο έργο, το οποίο είχε για καιρό «παγώσει» και πλέον ο Δήμος το επαναφέρει στο προσκήνιο. Η σχετική πρόταση είχε γίνει στην Περιφέρεια και αφορούσε γενικά Δήμους, οι οποίοι διαθέτουν παραλιακό μέτωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Δήμο Μάνδρας.

Και επειδή πολύ συχνά ακούμε ή διαβάζουμε περί βιολογικού καθαρισμού αλλά συνήθως αγνοούμε περί τίνος πρόκειται, έχουμε να κάνουμε με την επεξεργασία λυμάτων. Δηλαδή τη διαδικασία μέσω της οποίας διαχωρίζονται οι μολυσματικές ουσίες από το νερό των λυμάτων. Ο σκοπός είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον χωρίς να το επιβαρύνει και να περιορίζεται η σπατάλη των υδάτων. Η μεταφορά του νερού των λυμάτων στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, γίνεται κατά βάση μέσω των υπονόμων, ή σε ορισμένες περιπτώσεις με ειδικά βυτιοφόρα οχήματα. Φυσικά σημαίνει και πολλά άλλα.

Ο όρος λύματα αναφέρεται στα υγρά απόβλητα από τις κατοικίες (οικιακά λύματα) και τα υγρά απόβλητα από τις συνήθεις δραστηριότητες μιας πόλης (αστικά λύματα). Όταν τα υγρά απόβλητα μιας πόλης περιέχουν και σημαντικές ποσότητες υγρών βιομηχανικών αποβλήτων τότε ονομάζονται υγρά αστικά απόβλητα. Τα οικιακά λύματα παράγονται από τις ανάγκες των ανθρώπων. Κατά μέσο όρο παράγονται 180 – 300 λίτρα ανά άτομο κάθε ημέρα. Τα αστικά λύματα παράγονται από δημόσια κτήρια, νοσοκομεία κ.λ.π. Η ποιότητα και η ποσότητα των βιομηχανικών αποβλήτων μεταβάλλεται συνεχώς και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, αφού πολλές βιομηχανίες ρίχνουν – παρανόμως – ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους στο αποχετευτικό δίκτυο μιας πόλης.

Το συγκεκριμένο έργο, είναι κόστους 850 χιλιάδων ευρώ και εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο αφορά την βελτίωση του δικτύου ύδρευσης στις τρεις αυτές περιοχές.

Είναι ένα έργο που ελάχιστοι Δήμοι κατάφεραν να πάρουν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και αναμένεται ουσιαστικά να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και υγιεινής των κατοίκων της περιοχής.

Εφημερίδα City View – 4ο τεύχος
Κ. Μπελιάς