Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Για ποιους είναι αργία- Τι ισχύει για μετακινήσεις και...

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Για ποιους είναι αργία- Τι ισχύει για μετακινήσεις και τι λειτουργεί

καλοκαιριού

Το πρώτο «ελεύθερο» τριήμερο μετά τη καραντίνα πλησιάζει και δεν είναι άλλο από την αργία του Αγίου Πνεύματος που φέτος πέφτει στις 8 Ιουνίου (Δευτέρα όπως πάντα), μια ημέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Μετά το σχεδόν τρίμηνο αποκλεισμό και τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, πολλοί περιμένουν την πρώτη ευκαιρία για να κάνουν μία εξόρμηση στο εξοχικό τους ή σε κάποιο κατάλυμα που θα είναι ανοικτό σε έναν κοντινό ή και μακρύτερο προορισμό.

Η συγκυρία με την αργία του Αγίου Πνεύματος φαντάζει ιδανική καθώς φέτος οι ζέστες μας έπιασαν ίσως νωρίτερα από ποτέ.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος αν και δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί αργία για το Δημόσιο.

Παρά ταύτα, υπάρχουν κλάδοι και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όπου η αργία του Αγίου Πνεύματος περιλαμβάνεται σε διάταξη της σχετικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιχειρήσεις οφείλουν να μη λειτουργήσουν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος ή να πληρώσουν με προσαύξηση μισθού κατά 75% την εργασία για εκείνη την ημέρα.

Τι ισχύει με τα καταλύματα και τους εσωτερικούς χώρους

Αυτό που είναι διαφορετικό φέτος είναι ότι τα εποχικά καταλύματα θα παραμείνουν κλειστά και το τριήμερο, αποτρέποντας πολλούς από το να σκεφτούν μία απόδραση σε κάποιον τόπο όπου δεν διαθέτουν εξοχικό.

Ωστόσο, αναμένεται να ανοίξουν ξανά την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Ιουνίου τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν οδικώς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, πρέπει να γνωρίζουν ότι από τις 18 Μαΐου, όπως προέβλεπε η τρίτη φάση άρσης μέτρων, είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις εκτός νομού μόνιμης κατοικίας.

Οι πολίτες που προγραμματίζουν να ταξιδέψουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με ΚΤΕΛ θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι στις 31 Μαΐου θα επανεξεταστεί το πλαίσιο που ισχύει σήμερα. Στα ΚΤΕΛ, σήμερα, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ επιτρέπεται η πλήρωση του 50% των θέσεων, κάτι που σημαίνει ότι τα εισιτήρια που εκδίδονται για κάθε δρομολόγιο είναι πολύ λιγότερα.

Ειδικά μέτρα είναι σε ισχύ και για τις, ελεύθερες, πλέον, μετακινήσεις με τα τρένα

Παράλληλα, από την Δευτέρα, 25 Μαΐου, απελευθερώθηκαν και οι μετακινήσεις προς τα νησιά, μια δυνατότητα που αναμένεται να αξιοποιήσουν όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με πλοίο. Παρά ταύτα, για τα πλοία οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο, ενώ είναι σε ισχύ αυστηρά μέτρα.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την περασμένη εβδομάδα για τα δρομολόγια των πλοίων, αφορούν κυρίως:

-Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών, στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55%, αν διατίθενται καμπίνες.

-Στη θερμομέτρηση και στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και την διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

-Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

-Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα ή άτομο με ειδικές ανάγκες με το συνοδό του.

-Τη χρήση μάσκας. Συνιστάται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

-Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

-Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν την αναχώρηση για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

-Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα.

-Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

-Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.

-Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.

-Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι, το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.

-Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες.

Αυξημένες οι πτήσεις εσωτερικού

Επιπροσθέτως, από την περασμένη Δευτέρα, 25 Μαΐου, άρχισε να διευρύνεται και ο αριθμός εσωτερικών πτήσεων στην χώρα, ενώ σταδιακά θα αυξηθούν και αυτές του εξωτερικού, για όσους σκέφτονται ταξίδι με αεροπλάνο στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ήδη, ξεκίνησαν πτήσεις με προορισμούς τα ελληνικά νησιά (Ρόδος, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Χίος), αλλά και προς άλλες άλλες περιοχές.

Παράλληλα, από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσουν σταδιακά να πραγματοποιούνται πτήσεις προς άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη και Γενεύη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι το προτελευταίο της χρονιάς, καθώς οι επόμενες δύο αργίες είναι αυτή του Δεκαπενταύγουστου, που πέφτει Σάββατο και της 28ης Οκτωβρίου, που πέφτει Τετάρτη, ενώ για τριήμερο, οι πολίτες θα χρειαστεί να περιμένουν έως τα ερχόμενα Χριστούγεννα, που πέφτουν Παρασκευή.