Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Τσίπρας: “Μέσα στο 2019 η προκήρυξη των 10.000 θέσεων”

Τσίπρας: “Μέσα στο 2019 η προκήρυξη των 10.000 θέσεων”

Ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε ότι με τη συμφωνία με την Εκκλησία, θα αποδεσμευθούν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα από το 2019.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, φιλοξενήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσα στο 2019 για να καλυφθούν το 2020.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός:

Για τη συμφωνία με την Εκκλησία

“Αλλάζουν πολλά. Είναι ιστορικό βήμα, ερχόμαστε να λύσουμε εκκρεμότητες που είναι ανοιχτές από τη δεκαετία του 1920.Ερχόμαστε και κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι πήραμε εκκλησιαστική περιούσια σε τίμημα που υπολείπεται της πραγματικής της αξίας.

Και εφόσον το αναγνωρίζουμε, για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη λέμε ότι θα έχουμε ένα επίδομα που θα δίνουμε στην Εκκλησία για τη μισθοδοσία. Η Εκκλησία θα αναγνωρίσει ότι δεν έχει καμία επιπλέον αξίωση και θα αποδεσμεύσει τους ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Δίνει στο Δημόσιο τη δυνατότητα να απελευθερώσει 10.000 θέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις.

Από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2030 από τα έσοδα να καλύπτουμε το ποσό της επιδότησης, στο σύνολο ή ένα μεγάλο μέρος”.

Τα κέρδη της Πολιτείας

“Η Πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευθούν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα από το 2019 για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020.

Φιλοδοξούμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορεί το κράτος να παίρνει τα χρήματα για να πληρώνει το επίδομα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη.

Εδώ πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα δώσει πολλαπλά οφέλη στο κράτος και οικονομικά και όσον αφορά τη μνημονιακή ρήτρα του 1 προς 1. Εμείς κατοχυρώνουμε το 1 προς 1 και έχουμε και επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας.

Το 2019 αναμένεται να έχουμε περίπου 8.500 αποχωρήσεις άρα 8.500 προσλήψεις, συν 7.000 που έχουν ξεμείνει. Το 2020 που πάλι θα έχουμε 8.500 αποχωρήσεις, θα έχουμε άλλες 10.000 προσλήψεις.

Το δημοσιονομικό κόστος για τις 10.000 προσλήψεις το 2020 θα είναι περίπου 200 εκατομμύρια. Μην ανησυχείτε θα βρούμε τους πόρους.

Όταν μετά από τόσο χρόνια βρίσκεις μια λύση προωθητική, αυτό είναι ένα θαύμα. Αυτό το “θαύμα” είχε 3 χρόνια προεργασίας και συζήτησης. Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε βάλει κάτω τις επιτροπές μας.

Εγώ ανέθεσα στον κ. Χαρίτση και τον κ. Γαβρόγλου να κάνουν όλη την προεργασία για να ξεκινήσει η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ήδη έχουμε προχωρήσει αρκετά.

Πρόκειται για  το αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού διαλόγου που κράτησε σχεδόν 3 χρόνια, ένα αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων για να έχουμε ένα κοινό όφελος και για τις δύο πλευρές”.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

“Στόχος μας είναι να εκβιάσουμε τη συναίνεση. Στόχος δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η βασική σκέψη είναι η αποσύνδεση την εκλογή από την κοινοβουλευτική περίοδο”.

Για το εκλογικό σύστημα

“Εμείς και στις προτάσεις μας στο σύστημα προτείνουμε αναλογία της ψήφου με τις έδρες στη Βουλή όχι μεγαλύτερη από 10%. Δηλαδή ποσοστό 20% επί των ψήφων  θα μπορεί να έχει μέχρι 22% εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.

Αντίστοιχα ποσοστό 40% στον ελληνικό λαό δεν θα μπορεί να δίνει εκπροσώπηση πάνω από το 44% των εδρών στο Κοινοβούλιο. Πρακτικά σημαίνει ότι αυτοδυναμίες δεν θα βγαίνουν με χαμηλότερο ποσοστό από 44 – 45%.

Προσανατολιζόμαστε λοιπόν σε ένα εκλογικό σύστημα που ξεχνάει τη  λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και μπαίνουμε στην λογική των συνεργασιών.

Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση”.

Για τους λόγους που χρεοκόπησε η χώρα

“Η χώρα χρεοκόπησε γιατί πολλά χρόνια υπήρξε κατασπατάληση πόρων, μια πολιτική παραγωγής ελλειμμάτων, πελατειακό κράτος και σκάνδαλα που οδήγησαν στην χρεκοπία, το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, του φαρμάκου.Λαϊκή απαίτηση μετά την ύβρι να υπάρξει και η νέμεση”.

“Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου τότε προσχωρώ σε αυτό”

“Ο Πολάκης αυτό που είπε είναι μια ερμηνεία του λαϊκού αισθήματος. Αυτό που είπε ότι ο λαός θέλει να δει την απονομή δικαιοσύνης. Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανένα φυλακή. Δίνουν στοιχεία και διαμορφώνουν κλίμα ελευθερίας για να ασκήσουν το καθήκον τους.

Ο κ. Παπαντωνίου προφυλακίστηκε επειδή είναι μια πολιτική σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ;

Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι οι νόμοι εφαρμόζονται. Αν το δόγμα Πολάκη είναι η εφαρμογή του νόμου τότε προσχωρώ σε αυτό. Εάν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν την ευθύνη προς το λαό.

Δεν υπάρχει από εμάς καμία πρόθεση, αυτό που λέω είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αφεθεί ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της”.

Για τα αναδρομικά

“Ποια είναι η κριτική της αντιπολίτευσης; Ότι αργήσαμε; Ναι έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αντί να κάτσουν και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε και εμείς ψηφίζουμε, κάνουν κριτική”.

Για τους συνταξιούχους και τις δικαστικές διεκδικήσεις

“Τη μάχη για τις συντάξεις μάλλον φαίνεται ότι θα την κερδίσουμε. Η μόνη πιθανότητα που υπάρχει να μην στηριχθούν οι συνταξιούχοι και οι αδύναμοι είναι εάν στις εκλογές παλινορθωθεί το παλιό πολιτικό σύστημα.

Τότε θα έρθει ασφαλιστικό Πινοσέτ. Η κυβέρνηση παρακολουθεί τη δικαστική διαδικασία με τα αναδρομικά και δεν παρεμβαίνει”.

“Τον Οκτώβρη του 2019 οι εκλογές”

“Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουν οι εκλογές. Όλο αυτό το διάστημα η αντιπολίτευση αξιοποιεί μια υπεροπλία που έχει στα ΜΜΕ αλλά και μια αστοχία των δημοσκοπήσεων για να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι 15 μονάδες μπροστά.

Τις καλύτερες απαντήσεις τις δίνει η ζωή. Όταν πάμε στην κάλπη των ευρωεκλογών και έρθει η πραγματική εικόνα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Μητσοτάκη”.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

“Η συμφωνία με την πΓΔΜ είναι σημαντικό βήμα. Υπάρχει περίπτωση να μην περάσει η συμφωνία; Να βάλουμε ένα στοίχημα. Η συμφωνία θα περάσει γιατί και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι παρά τα προβλήματα, αυτή η συμφωνία δίνει προοπτική.

Το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία είναι ότι η συμφωνία είναι προς όφελος και για αυτό θα υπάρξει η πλειοψηφία για την έγκριση”.

Για τη δεδηλωμένη όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

“Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα την έχει. Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος με τον οποίο έχουμε μια έντιμη συνεργασία αλλά με διαφωνίες. Και σε άλλα θέματα αρχών οι ΑΝΕΛ έχουν ψηφίσει χωριστά.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ταυτιστεί με τα σχέδια του παλιού πολιτικού συστήματος και δεν θα ψηφίσει πρόταση δυσπιστίας. Ο Πάνος Καμμένος θα βρεθεί σε ένα δίλημμα.

Δεν ξέρω αν θα μείνει ή θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην πορεία για την κανονικότητα”.

Για την “θυσία” Κοτζιά

“Δεν θυσίασα κανέναν. Ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε. Είχε μια εξαιρετική συμβολή, είχε εξαιρετικό έργο, είχε μια αντιπαράθεση πολιτική και ιδεολογική με τον κ. Καμμένο και στο τέλος πήρε έναν χαρακτήρα επιθέσεων και παραιτήθηκε.

Από εκεί και πέρα ήμουν υποχρεωμένος να συνεχίσω. Το τελευταίο που μπορεί να προσάψει κανείς στον κ. Κοτζιά είναι ανεντιμότητα. Εγώ του ζήτησα να πάει την υπόθεση στη δικαιοσύνη”.

Για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης

“Θα προχωρήσω σε ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση με όλα τα κόμματα και δεν θα προχωρήσουμε με προεδρικά διατάγματα αλλά μέσα από τη διαδικασία που προβλέπεται.

Θα έρθει στη Βουλή και τα κόμματα θα δεσμευθούν. Ασκούμε το δικαίωμα από το Ιόνιο αλλά δεν απεμπολούμε το δικαίωμα μας σε άλλα σημεία”.