Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Τσίπρας: “Οι συντάξεις δε θα περικοπούν, αλλά θα αυξηθούν για 500.000 συνταξιούχους”

Τσίπρας: “Οι συντάξεις δε θα περικοπούν, αλλά θα αυξηθούν για 500.000 συνταξιούχους”

Τσίπρας:

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στη Βουλή, τόνισε ότι περίπου 500.000 συνταξιούχοι, θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Αυξήσεις στις συντάξεις 500.000 συνταξιούχων προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη Βουλή.

«Δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και αντίθετα, περίπου 500 χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου αυξήσεις στις συντάξεις τους οι οποίες μπορεί να είναι 20 ευρώ αλλά για πολλούς είναι σημαντικό, όπως και το ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία δίνει έγνοια στο συνταξιούχο και να δίνει μάχη στην Ευρώπη για να υπερασπιστεί τα δικά του δικαιώματα και το δικό του δίκιο.

Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα περίπου 1.250.000, το 88%, των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών να πληρώνει λιγότερες εισφορές, από αυτές που κατέβαλλαν την ίδρυση και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ», σημείωσε.

«Με το σημερινό νομοσχέδιο, θεσπίζουμε ένα καθεστώς όπου πλέον το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει λιγότερες εισφορές. Μόλις τρία χρόνια μετά τη στιγμή της πλήρους κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, κατορθώνουμε λοιπόν πια να έχουμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, μακροπρόθεσμα βιώσιμο και δικαιότερο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε μια σειρά παρεμβάσεων με στόχο, όπως είπε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων την ανάδειξη του δικαιώματος της εργασίας, οι οποίες «αποτυπώνονται στη νέα όψη του ασφαλιστικού μας συστήματος».

Μείωση ανεργίας

«Η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, από το 26% που παρέδωσε η ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2014, στο 18,9% που είναι σήμερα» ήταν ένα ακόμη στοιχείο που επικαλέστηκε και πρόσθεσε:

«Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που μειώθηκε από το 19% το 2014, σε 12% σήμερα, χάρη στη δράση και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο με προσωπικό όσο και μέσω της ίδρυσης νέων τμημάτων και της θεσμικής του θωράκισης, που ξεκίνησε εν μέσω προγραμμάτων και συνεχίζεται με το παρόν νομοσχέδιο.

Οι προσπάθειες που κάναμε για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω της επαναφοράς των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από τον Αύγουστο, να έχουν επεκταθεί 10 κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σχεδόν 200.000 εργαζόμενοι να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος θα δώσει και η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου (μισθού) που το 2012 κατακρημνίστηκε μέσα σε μία νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, και παραμένει καθηλωμένος από τότε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Με το νομοσχέδιο που καταθέτουμε σήμερα, αποκαθίστανται άμεσα οι αδικίες για 250.000 μη μισθωτούς. Δεν είναι παροχές Τσοβόλα δώστα όλα, όπως μας κατηγορείτε» είπε ο πρωθυπουργός και παρατήρησε πως «Ο κ. Τσοβόλας θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένος διότι τυγχάνει οικουμενικής αποδοχής».