Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Τζανακόπουλος: “Δεν τίθεται θέμα αναδρομικών διεκδικήσεων”

Τζανακόπουλος: “Δεν τίθεται θέμα αναδρομικών διεκδικήσεων”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη δικαίωση των δύο συνταξιούχων, τόνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομική ισχύ.

«Δεν υπάρχει ζήτημα διεκδικήσεων των ποσών αναδρομικά με βάση την απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που δικαιώνει δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ένα πολύπλοκο νομικό θέμα με κοινωνικές επιπτώσεις.

“Η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου εναρμονίζεται με την απόφαση- πιλότο του ΣτΕ, ότι οι περικοπές που έγιναν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του, αλλά είπε το κράτος οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή από τη στιγμή έκδοσης και μετά, άρα δεν είχαμε αναδρομική ισχύ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Επίσης, τόνισε ότι η απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ και γι’ αυτό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος ευθυγραμμίστηκε με την απόφαση του ΣτΕ, γι’ αυτό και δεν εγείρεται περαιτέρω ζήτημα.

«Το Νομικό Συμβούλιο δεν επέλεξε να ασκήσει έφεση.

Από τη στιγμή που το κράτος, η κυβέρνηση και η Βουλή υιοθέτησαν τον νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016, έχουν συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση- πιλότο του ΣτΕ και επομένως δεν τίθεται κανένα περαιτέρω ζήτημα.

Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών, με βάση την απόφαση που έχει εκδώσει το ΣτΕ», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Αδύνατη η εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους”

Σε ό,τι αφορά τον «λογαριασμό» για το κράτος- που εκτιμάται στα 8 δισ. ευρώ- ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να το σχολιάσει.

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί που ζητούν αναδρομικά από τη στιγμή της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, που ήρθε να ευθυγραμμιστεί με αυτή την απόφαση.

Είναι αδύνατη η όποια εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους.

Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για να δημιουργούμε πολιτικές εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά ένστολων, δικαστικών και γιατρών του ΕΣΥ, θα τα λάβουν «σε κάθε περίπτωση πριν να τελειώσει το έτος», ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ποσά που έχουν συνυπολογιστεί και έχουν ληφθεί υπόψη για να μπορεί το δημόσιο να επιτύχει τους στόχους που είναι συμφωνημένοι με το Εurogroup.