Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ UEFA: Ξεκινά πειθαρχική έρευνα σε Τουρκία και Βουλγαρία

UEFA: Ξεκινά πειθαρχική έρευνα σε Τουρκία και Βουλγαρία

Τα διαδοχικά περιστατικά στα γήπεδα όπου διεξήχθησαν αναμετρήσεις για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με αρνητικούς πρωταγωνιστές Βούλγαρους και Τούρκους, ανάγκασαν την UEFA να ξεκινήσει έρευνες.

Οι ρατσιστικές επιθέσεις των Βούλγαρων φιλάθλων στους Άγγλους και οι στρατιωτικοί χαιρετισμοί των Τούρκων ποδοσφαιριστών και φιλάθλων πυροδότησαν μεγάλες αντιδράσεις.

Η UEFA ανέφερε πως ένας ανεξάρτητος επιθεωρητής του ηθικού και πειθαρχικού κώδικα ανέλαβε την έναρξη πειθαρχικής έρευνας για να εξετάσει το κατά πόσο οι πανηγυρισμοί των Τούρκων διεθνών με στρατιωτικό χαιρετισμό είχαν πολιτική χροιά, ενώ φάκελος άνοιξε και για τα ρατσιστικά συνθήματα και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στον αγώνα της Βουλγαρίας με την Αγγλία που έγινε στη Σόφια.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

«Η μάστιγα του ρατσισμού ήταν μια μακρινή ανάμνηση. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια μάς έχουν διδάξει ότι ήταν ένας εφησυχασμός. Η άνοδος του εθνικισμού σε όλη την Ευρώπη έχει πυροδοτήσει μια τραγική συμπεριφορά και μερικοί έχουν αναλάβει να σκεφτούν ότι ένα ποδοσφαιρικό πλήθος είναι το σωστό μέρος για να δώσει φωνή στις άσχημες απόψεις τους. Ως διοικητικό όργανο, γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να κερδίσουμε κανένα διαγωνισμό δημοτικότητας. Ομως, ορισμένες από τις απόψεις που εκφράστηκαν σχετικά με την προσέγγιση της UEFA για την καταπολέμηση του ρατσισμού απέχουν πολύ από την αλήθεια.

Η UEFA, σε στενή συνεργασία με το δίκτυο FARE [Football Against Racism Europe], καθιέρωσε το πρωτόκολλο τριών επιπέδων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της ρατσιστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι κυρώσεις της UEFA είναι από τις πιο δύσκολες στον αθλητισμό για τους συλλόγους και τις Ομοσπονδίες των οποίων οι οπαδοί φέρονται ρατσιστικά στους αγώνες μας. Η ελάχιστη τιμωρία είναι το μερικό κλείσιμο του σταδίου – μια κίνηση που κοστίζει στους οικοδεσπότες τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιάδες σε χαμένα έσοδα και αποδίδει στίγμα στους οπαδούς τους.

Η UEFA είναι το μόνο όργανο που αποκλείει τον παίκτη για δέκα αγώνες για ρατσιστική συμπεριφορά. Η UEFA δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί για να εξαλείψει αυτή την ασθένεια από το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό. Πρέπει πάντα να προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας. Η οικογένεια του ποδοσφαίρου πρέπει να συνεργαστεί με κυβερνήσεις και μη Κυβερνητικές οργανώσεις για να αρχίσουμε πόλεμο στους ρατσιστές και να βάλουμε τις αποτρόπαιες απόψεις τους στο περιθώριο. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες δεν μπορούν να λύσουν μόνες αυτό το πρόβλημα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα σε αυτόν τον τομέα, μόνο όταν συνεργαστούμε στο όνομα του ήθους και της τιμής θα σημειώσουμε πρόοδο».