Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ WikiLeaks: Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ (vid)

WikiLeaks: Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ (vid)

WikiLeaks: Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ (vid)

Τη σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στο Λονδίνο, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των WikiLeaks, στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Το συντομότερο δυνατόν, θα βρεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου του Γουέστμινστερ.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε την ασυλία του και κάλεσε τις Αρχές, να συλλάβουν τον Ασάνζ.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λένιν Μορένο, επιχείρησε να εξηγήσει την απόφαση της χώρας του, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να αποσύρει το άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ λόγω συνεχιζόμενων παραβιάσεων των διεθνών συνθηκών και του πρωτοκόλλου.

Ο επικεφαλής των Wikileaks τόνισε ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό τετελεσμένο εάν ο Ασάνζ εκδοθεί.

Ο Ασάνζ, επί επτά χρόνια ζούσε μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο κάνοντας χρήση του ασύλου που του είχε παραχωρήσει η χώρα.

Σκοπός του ήταν να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Εκεί,  διενεργούνταν έρευνες της δικαιοσύνης έπειτα από καταγγελίες σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση.

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα του χορήγησε άσυλο. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές, αλλά η βρετανική αστυνομία είχε δηλώσει πως θα συλλάβει τον Ασάνζ τη στιγμή που θα βγει από την πρεσβεία.

Κι αυτό γιατί παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του όταν ζήτησε άσυλο.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του ότι ο σκοπός των διώξεων σε βάρος του είναι εντέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει σκοπό να τον προσαγάγει σε δίκη. Ο λόγος είναι η αποκάλυψη από τον Ασάνζ, δεκάδες χιλιάδων απόρρητων και διαβαθμισμένων έγγραφων της αμερικανικής κυβέρνησης για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.