Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ξεσπά η καθαρίστρια: “Δεν έκλεψα τη δουλειά μου, το δημόσιο δε ζημιώθηκε”

Ξεσπά η καθαρίστρια: “Δεν έκλεψα τη δουλειά μου, το δημόσιο δε ζημιώθηκε”

Καθαρίστρια

Σε συνέντευξη της στο «Εθνος», η 50χρονη ∆ήµητρα Κ., καθαρίστρια, µητέρα 13 παιδιών αναφέρεται στην καταδίκη της σε φυλάκιση 8 ετών επειδή άλλαξε κατά ένα έτος τη χρονολογία αποφοίτησής της από το δηµοτικό, προκειµένου να εργαστεί ως βοηθός θαλάµου στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Ιωαννίνων.

«Στις 6 Μαρτίου ή θα πάω στη δουλειά µου ή θα µπω στη φυλακή, αφήνοντας τα παιδιά µου απροστάτευτα». Η 50χρονη έχει χάσει τον ύπνο της αναµένοντας τη δίκη που έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου.

Η έφεση που κατέθεσε κατά της πρωτόδικης απόφασης είχε ανασταλτικό αποτέλεσµα µέχρι το Εφετείο. Ωστόσο σε περίπτωση καταδίκης και σε δεύτερο βαθµό θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η υπόθεση έχει κοινά στοιχεία µε αυτήν της 53χρονης καθαρίστριας από τον Βόλο που συγκίνησε το πανελλήνιο.

Μιλώντας στο «Έθνος» η 50χρονη πολύτεκνη εκφράζει την ελπίδα να έχει την ίδια θετική έκβαση. Μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόµενο να καλέσει την 53χρονη για συµπαράσταση στη δίκη.

Η γυναίκα, που κατοικεί σε χωριό της Πρέβεζας, ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση το 1981 και πήρε κανονικά το απολυτήριό της. Δεκαοκτώ χρόνια µετά, και ενώ ήταν ήδη µητέρα 10 ανήλικων παιδιών, παραποίησε τη χρονολογία αποφοίτησης. Από 1981 την άλλαξε σε 1980, προκειµένου να καταθέσει τα χαρτιά της για πρόσληψη στο νοσοκοµείο. Ηταν όρος του διαγωνισµού οι υποψήφιοι να έχουν ολοκληρώσει το δηµοτικό έως το 1980.

«Βάσει ηλικίας, θα τελείωνα κανονικά τη χρονιά 1979-1980, αλλά δεν ήµουν καλή µαθήτρια και έµεινα µια χρονιά στην ίδια τάξη. Αυτά πληρώνω τώρα». Τα χρόνια κύλησαν µε την ίδια να δουλεύει ως βοηθός θαλάµου στο ΠΓΝ Ιωαννίνων. Ο σύζυγός της εργαζόταν ως τραυµατιοφορέας στο ίδιο νοσοκοµείο, ενώ τα παιδιά είχαν αυξηθεί στο µεταξύ σε 13.

Μέχρι το 2015, όταν η ∆ήµητρα Κ. δέχθηκε κλήση από τον εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις. Σε έλεγχο που είχε διενεργηθεί από τις αρµόδιες υπηρεσίες διαπιστώθηκε η πλαστογραφία. «Εκανα λάθος, το παραδέχοµαι. Αλλά αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, θα το ξαναέκανα. Γιατί ήθελα να µεγαλώσω τα παιδιά µου µε αξιοπρέπεια. Δεν έκλεψα από κανέναν, ούτε ζηµίωσα κανέναν» τόνισε η 50χρονη.

Στην πρώτη δίκη δεν είχε ούτε νοµική εκπροσώπηση. Πριν από λίγες µέρες, και εν όψει του Εφετείου, ανέθεσε την εκπροσώπησή της στον δικηγόρο Βασίλη Καραβίδα, ο οποίος ετοιµάζει αυτές τις µέρες την υπερασπιστική της γραµµή.

«Το Δηµόσιο δεν ζηµιώθηκε»

«Το ελληνικό ∆ηµόσιο δεν ζηµιώθηκε ούτε κατά ένα ευρώ. Υπάρχει σχετική νοµολογία, ενώ και στο βούλευµα αναφέρεται πως οι υπηρεσίες που προσέφερε ήταν ευθέως ανάλογες του µισθού που λάµβανε. Αυτός φυσικά ήταν ο κατώτατος µισθός» είπε στο «¨Εθνος» ο κ. Καραβίδας. Και πρόσθεσε:

«Μιλάµε για την περίπτωση µιας πολύτεκνης µητέρας που έκανε ένα παράπτωµα όχι µε σκοπό να πλουτίσει, αλλά προκειµένου να πιάσει δουλειά, στρώνοντας κρεβάτια, καθαρίζοντας θαλάµους και τουαλέτες νοσοκοµείων, και να θρέψει τα ανήλικα παιδιά της».

Σύµφωνα µε τον ίδιο, η υπόθεση έχει κοινά στοιχεία µε αυτήν της καθαρίστριας στον Βόλο. Όµως δεν διώκεται µε τον νόµο 1608 περί καταχραστών του Δηµοσίου, αλλά µε το άρθρο 375 του Ποινικού Κώδικα. Διώκεται για πλαστογραφία µετά χρήσης στην κακουργηµατική της µορφή.

«Πρόκειται για µια κλασική περίπτωση κατάστασης ανάγκης» ανέφερε. Το προηγούµενο διάστηµα, η ∆ήµητρα Κ. παρακολούθησε µε µεγάλο ενδιαφέρον την περιπέτεια της καθαρίστριας από τον Βόλο. Εκείνη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και φυλακίστηκε για πλαστογράφηση του απολυτηρίου δηµοτικού.

Ταυτίστηκε ως έναν βαθµό µαζί της, λόγω και της δικής της παρόµοιας περίπτωσης, και έλαβε ελπίδα για θετική έκβαση όταν έµαθε για την αποφυλάκισή της. «Ελπίζω πως θα έχω κι εγώ την ίδια τύχη. Φοβάµαι πολύ για τη δίκη, γι’ αυτό ζήτησα βοήθεια»

«Θέλω να κρατήσω και τη δουλειά µου, γιατί δεν την έκλεψα. Θα δούµε. Μετά τη δίκη ή θα πάω στο νοσοκοµείο να δουλέψω, ή θα µου δώσουν τα παπούτσια στο χέρι, ή θα µε κλείσουν στη φυλακή και θα µείνουν απροστάτευτα τα παιδιά µου, από τα οποία τα τέσσερα είναι ανήλικα» είπε.